Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надежда Нейнски: Израел печели войната, но не печели мира

07 октомври 2024, 08:01 часа • 649 прочитания

Очевидно е, че войната в Израел ще продължава и през следващите дни. Една ескалация на напрежението ще влияе на глобалната политика. Големият въпрос обаче е как ще се осъществи мирът и ако няма идея как да се постигне, войната ще продължи дълго. Израел печели войната, но не печели мирът. 

Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV за година от началото на военните действия в Израел

Още: Годишнина от най-смъртоносния ден в Израел

Нито Иран ще унищожи Израел, нито Израел ще унищожи Иран

По думите ѝ тепърва ще бъде правен анализ как беше допуснат пробивът на сигурностт в Израел, който само за една нощ разруши престижа на израелската държава. Това, кеото се случи на 7 октомври миналата година е огромна травма за Израел и за неговото общество, което до този момент бе решило, че е постигнало баланс и смяташе, че "Хамас" приема статуквото в някаква степен. Израел също се считаше от западния свят с икономика, която предполага разгръщане на благосъстоянието, коментира Нейнски. 

Тя добави, че най-големите потърпевши са невинните хора, които загиват. Конфронтацията между Израел и Иран е в много остра фаза и едно е ясно - нито Иран ще унишожи Израел и нито Израел ще унищожи Иран. Трябва да се намери решение, което ще сложи край на ескалацията, надява се Нейнски. 

Според нея е нужно да има висша дипломатическа совалка - висш представител на САЩ да се види с двете страни - с Израел и Хамас и да ги убеди за всички отрицателни последици на войната. 

Според Нейнски изборите в САЩ през ноември също биха могли да бъдат решаващи за войната в Израел. Едно обаче е проблем - САЩ се намират в кампания и в региона се усеща отслабване на влиянието в Америка. Така прокситата на Иран се възползват от ситуацията в САЩ на предизборна кампания. 

Нейнски смята още, че убийството на Хасан Насрала е променило цялата картина в Близкия изток. 

Още: Израел засили бомбардировките в Газа и Южен Ливан

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес