Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Москва търсят войници по улиците: Стряскащи данни за руските загуби само в едно направление (ОБЗОР - ВИДЕО)

07 октомври 2024, 09:10 часа • 2982 прочитания

В руската столица Москва местната милиция и съответните правоохранителни органи засилват проверките сред живущите в града мъже – дали проверяваните са навършили съответните години, за да могат да влязат на служба в руската армия. Сигнали за "руската милиционерска активност" под формата на видеа се появяват все по-често в социалните мрежи:

Необходимостта от пушечно месо за армията на издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин отдавна не е тайна – многократно различни военни експерти са посочвали, че за да опази темпото на сегашния руски напредък в Украйна, на Путин му трябват по около 30 000 войници месечно, за да се компенсират огромните загуби на украинския фронт.

Съгласно изчисленията на един от анализаторите на нидерландския публичен проект Oryx, който документира загубите на военна техника от страна на Русия и Украйна във войната на база само и единствено геолокализирани снимкови/видеокадри, Русия е изгубила бронирана техника за най-малко 5 дивизии от началото на октомври, 2023 година до лятото на 2024 година. Припомняме, че на 10 октомври започна руската офанзива за превземането на Авдеевка и в Покровското направление. Общо анализаторът на Oryx изчислява, че руската армия е загубила 1830 единици бронирана техника, от които 539 танка и 1020 бойни бронирани машини на пехотата. Отделно са загубите в единици друга военна техника – ракетни системи за залпов огън, артилерийски системи, специализирана военно-транспортна техника и т.н. - ПЪЛНИЯТ СПИСЪК със снимки и източници. Цената на всичко това са 40 километра напредък за руснаците за 1 година. Наскоро командир на украинска бригада коментира пред медиите, че при атаките си в Донецка област руснаците губят поради унищожение или повреди до 90% от използваната военна техника – Британският международен институт за стратегически науки изчисли, че руските загуби на бронирани машини са в рамките на над 3000 единици годишно, напомня американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си анализ.

Пореден пример от Покровското направление за опит за руска атака с щурмова група, превозвана от бронирана машина и каква е съдбата на машината и руските войници – ВИДЕО, 18+

Още: Обстрел на Крим: Пожар в петролна база, атакувани са и руски военни летища (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Сериозен спад на дневна база има в интензивността на боевете в Украйна (в статистиката не влиза случващото се в Курска област). За денонощието на 6 октомври е имало 141 бойни сблъсъка, което е с цели 28 по-малко на дневна база. Има известно понижение в броя на хвърлените от руснаците авиационни бомби (КАБ) – 109, след като 3-4 дни те редовно бяха над 120, дори 140 на ден в два от дните. Освен това, руските артилерийски обстрели пак са под 5000 – 4500, сочи официалната сутрешна сводка на украинския генщаб.

Отново най-горещите направления са познати – Покровското и Кураховското, но забележимо интензивността там не е както обичайно беше през последните месеци. В Покровското направление са отбити 21 руски пехотни атаки, в Кураховското – 18. Най-голямата концентрация на руски сили е насочена към Селидово – защото градът първо трябва да бъде превзет, за да се елиминира заплахата за флангова контраатака срещу гледащите към Покровск руски части.

Също 18 руски пехотни атаки е имало в Лиманското направление, 12 са в съседното на север Купянско направление. 17 руски пехотни атаки е имало в Торецкото направление, където няма потвърден руски напредък за последните 24 часа.

За Покровското и Кураховското направление популярният руски военно-пропаганден телеграм канал "Рибар" твърди, че село Цукурино е почти изцяло превзето, оставало да бъде превзет комплекс за отглеждане на птици. Селото се намира на южния фланг на Селидово и е считано за важна точка за отбраната на града. Отделно, "Рибар" казва, че откъм Мариновка т.е. северозапад руските части не са напреднали повече към Селидово за момента, както и че в Лисовка имало руски позиции в покрайнините – те са най-близките известни до Покровск, на 9 километра западно от града. Появиха се и нови видеокадри на спряна руска атака с бронирана техника в района на Константиновка – 2 унищожени танка и 6 унищожени БТР-а плюс избити руски войници: ВИДЕО, 18+. Друго видео пък показва каква е била ситуацията в Угледар часове преди руските части да успеят да влязат в малкия миньорски град и да го превземат, засега няма данни руснаците да са успели да напреднат към следващата цел - Богоявленка:

За Лиманското и Купянското направление има "някои източници", които говорят за започнали боеве в покрайнините на Колесниковка и Крухляковка – руската цел там е да бъде пресечна река Оскол и да се разделят украинските позиции на две. Информацията е предварителна и се нуждае от потвърждение – досега такова липсва, личи в сводката на "Рибар".

Украинските формирования остават много активни и извършват атаки – това обобщава какво става в Курска област, констатацията отново е на "Рибар". Реално обаче няма някаква особена промяна, в обзора на ISW има препратки към геолокализирани видеокадри на обстрелвани и избивани руски войници и унищожена техника източно от село Кремяно, което се намира на изток от Коренево – това всъщност е и единствената потвърдена руска атака за 6 октомври.

Още: Мизерните резултати на Путин: С това темпо ще му трябват още 800 години да превземе Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес