Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При заявки за нови протести: Кабинетът отпусна 200 млн. лв. "украинска помощ" на земеделците

07 октомври 2024, 09:17 часа • 328 прочитания

Служебното правителство одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2024 г. Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по т.нар. украинска помощ за земеделските стопани.

Става въпрос за схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Иначе казано - парите, обещани от държавата за компенсиране на загубите, които браншът претърпя от вноса на аграрни култури от Украйна.

Още: Двама министри обещаха пари за земеделците по втория транш за "украинската помощ"

Кой какво получава?

За подпомагане на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн ще бъдат изплатени 100 млн. лв.

Производителите на зърнени и маслодайни култури ще получат също 100 млн. лв., съобщиха от Министерски съвет.

Правителственото постановление за допълнителните средства беше прието неприсъствено в последния ден на изминалата работна седмица, казват от кабинета - т.е. на 4 октомври.

През месец май служебният кабинет осигури и изплати пълния размер на първия транш от „украинската помощ“ за земеделските стопани в размер на близо 300 милиона лева. Подкрепата беше предоставена на над 51 000 производители.

Снимка: БГНЕС

Още: Служебният кабинет одобри над 190 млн. лв. за общините

Заявки за нови протести

Огласяването на помощта сега идва на фона на сигнали за подновяване на протестите сред бранша. Браншови организации в земеделието вече обявиха готовност за демонстрации.

Според бранша държавата им дължи над 300 млн. лв. за втория транш от подпомагането, което беше договорено през февруари. Срокът за изплащане изтече на 30 септември. След обявяването на част от подкрепата остава изплащане на още 125 млн. лв., обещани от държавата, според разчета на правителството.

Още: Земеделците готови отново на протест, искат спешна среща с властта

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес