Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Войната на Израел с Иран е изключително опасна

07 октомври 2024, 06:15 часа • 636 прочитания

Мироопазващите сили на ООН (ЮНИФИЛ) в опустошения от войната южен Ливан предупредиха, че операциите на Израел в близост до една от позициите им са опасни и застрашават сигурността им, предаде БГНЕС. 

Призивът бе отправен ден, след като ВМС на ООН заявиха, че няма да напуснат позициите си в южната част на страната въпреки израелското искане за „преместване". 

Застрашена е безопасността в региона

„ВМС на ООН са дълбоко обезпокоени от неотдавнашните действия на ЦАХАЛ в непосредствена близост до позиция 6-52 на мисията, югоизточно от Марун ал-Рас на територията на Ливан“, се казва в изявлението в платформата за социални медии X.

„Това е изключително опасно развитие. Недопустимо е да се застрашава безопасността на мироопазващите сили на ООН, които изпълняват задачите си, възложени от Съвета за сигурност“, се добавя в него.

Хизбула заяви, че тази седмица няколко пъти е влизала в сблъсъци с израелски войски в района на Марун ал-Рас и се е противопоставяла на опити за проникване там.

Подкрепяната от Иран групировка съобщи, че е изстреляла „голям ракетен залп“ по израелските сили в равнината Марун ал-Рас, след като е детонирала няколко взривни устройства по настъпващите войски.

Още: Макрон призова да се спрат доставките на оръжие за Израел. Нетянаху: Какъв позор! (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес