Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прегръдката на Пеевски с Тошко Йорданов вади ИТН от парламента? Анализ на Елена Дариева (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 15:30 часа • 6318 прочитания

"Има такъв народ" остава под 4-процентовата бариера за влизане в следващия парламент, показва изследване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и социологическата агенция. То е проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 25 септември - 1 октомври 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Проучвания, проведени от "Алфа Рисърч" и "Тренд" в период до 24 септември, дават място на ИТН в 51-ото Народно събрание.

Какво се промени за една седмица? Разговаряме в Студио Actualno със социолога от агенция "Насока" Елена Дариева.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

Една прегръдка

"На 26 септември беше последното заседание на юбилейното 50-о Народно събрание, което безславно приключи своята дейност", каза тя и посочи прословутата прегръдка на трибуната между Делян Пеевски и председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Може би именно тази прегръдка и поведението на политиците на това заключително заседание са фактор, който е повлиял на обществените нагласи. С това си го обяснявам", коментира Дариева.

Снимка: Елена Дариева, Actualno.com

Още: След блокадата на трибуната: 50-ият парламент приключи работа заради липса на кворум

Ад за социолозите на терен, проучвайки ДПС-Пеевски и ДПС-Доган

Социологът разкри за големи проблеми сред колегите ѝ на терен, които опитват да проучат нагласите на потенциалния електорат на "Алианса за права и свободи" (ДПС-Доган) и "ДПС - Ново начало" (ДПС-Пеевски). Тя заяви, че има разлика в зависимост от това как се задава въпросът за "Алианса за права и свободи" и дали името на формацията се съпровожда от името на почетния председател Ахмед Доган (каква е разликата в проценти - вижте във видеото).

Още: Далият подкуп на Ибрямов го е направил, докато е бил в ареста, или би трябвало?

"От едната страна имаме много интензивната работа на МВР, а от друга е страхът у тези общности - те избягват дори да говорят пред социолози за вота. Пораждат се трудности от нов характер, с каквито не сме се сблъсквали, поставя се на карта нашата работа", обясни Дариева.

Гледайте в интервюто: "Дефлация в политиката" - колко гласа е "струвал" един депутатски мандат през 1990 г. и каква е "цената" сега; Защо толкова много българи не очакват да има редовно правителство?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес