Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 5 зеленчука, които да включите в домашната градина

17 май 2023, 14:55 часа

Поддържането на домашна градина може да изглежда като голямо усилие, но често не е толкова трудно, колкото изглежда. Ако засадите правилните зеленчуци за вашия климат и почва, положите малко грижа и осигурите добри условия – ще се радвате на богата реколта. Засадете точните семена в точното време и някои лесни градински зеленчуци на практика ще пораснат сами.

ТОП 5 зеленчука, които да включите в градината

Домати

Една от най-предпочитаните култури в домашната градина са доматите. Те имат репутация на придирчиви, но ако знаете за какво да внимавате, отглеждането на домати обикновено е безпроблемно. Растенията обичат топло до горещо време и внезапен студ може да причини сериозни щети. Първо отглеждайте разсад вътре и го прехвърлете на открито през май.

Осигурете добра реколта от ЗЕЛЕ, като поливате правилно: Ето как

Броколи

Броколите са растение за хладно време, което расте най-добре през пролетта и есента. Може да се засади в началото на пролетта за лятна реколта или в края на лятото, за да се прибере през есента.

Броколите могат да се отглеждат на закрито, след което да се прехвърлят в градината, когато температурите се повишат. Когато отглеждате броколи, не забравяйте да внимавате за зелеви червеи: ларви на бели пеперуди.

Чушка

Чушките изискват добро планиране и дълъг вегетационен период, но растението не е придирчиво, след като е в земята. Внимавайте за листни въшки и бълхи бръмбари, две често срещани насекоми вредители, които са насочени към чушките. Растенията могат да се отглеждат в саксии и да се преместват на закрито, за да се съхраняват като стайни растения през зимата.

Правилно поливане на краставиците, за да се радвате на вкусна и хрупкава реколта

Грах

Грахът е градински зеленчук, който се отглежда с малко усилия, а предлага висок добив и е чудесен избор за начинаещи градинари. Всичко, от което се нуждаете, е контейнер с дълбочина най-малко 25 см и пергола или клетка, по която растенията да се катерят.

Растенията от грах предпочитат студено време и след като летните горещини настъпят, граховите растения ще спрат да дават плод. Ако нямате много място в градината, през лятото може да замените граха с друга култура, която обича топлината, като чушки.

Моркови

Отглеждането на моркови е лесно и просто, чудесен избор за начинаещи градинари. По време на засаждането трябва да спазвате няколко правила - рохкава почва, хладно време и много вода.

След като растенията се установят, добавете мулч върху почвата, за да запазите влагата. Повечето сортове ще бъдат зрели и готови за изкопаване между 60 и 80 дни след засаждането.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес