Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе пряката и непряката светлина върху цветята?

17 юли 2022, 15:34 часа

Ако сте новаци в отглеждането на повече цветя, а дори и да не сте, със сигурност в интернет пространството сте попадали на какви ли не съвети относно правилното отглеждане на цветята и как да ги позиционирате така, че да се снабдяват с необходимата слънчева светлина. Всъщност недостигът на слънчева светлина или директното излъчване към цветето може да се окажат фатални за отделните видове. Не се изненадвайте, ако изведнъж цветето ви изсъхне - то вероятно е, защото не сте избрали подходящото място със слънчева светлина.

Някои цветя виреят по-добре на по-сенчести места, други пък предпочитат да са директно изложени на слънчевата светлина. Затова при закупуването на ново цвете трябва задължително да се информирате за този важен фактор.

В следващите редове ви разкриваме разликите между пряка и непряка светлина, източни и западни прозорци и друга полезна информация, която считаме за необходима.

Разтворът, който ще накара дори най-изсъхналото цвете да цъфти с ярки цветове

Пряка и непряка слънчева светлина

Слънчевата светлина е пряка или директна, когато лъчите огряват директно цветята у дома или в градината. Обикновено пряката слънчева светлина идва от южните или западните прозорци в дома или на балкона и в градината. Особено се радват на пряка слънчева светлина растения като кактуси, сукуленти, палми и др.

Непряката слънчева светлина достига до растението, което обаче се намира на по-сенчесто място в стая, огрявана от слънцето. Ако например говорим и за подредени растения едно зад друго, задните получават такава непряка светлина. Пердетата и щорите също правят слънчевата светлина индиректна. 

Освен пердетата и щорите, самата светлина, която преминава през прозорците дори, се смята за непряка, защото стъклото разсейва лъчите и не всички ще достигнат точно до растението. Но тук голям фактор е и видът на прозореца. Например, ако имаме прозорец с южно изложение и без други пречки, то светлината може да се причисли и като директна. 

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

Каква е разликата между западните и източните прозорци?

Тези прозорци доставят различно количество слънчева светлина в стаята. Източните прозорци са особено “щедри” сутрешно време, но не предизвикват сериозно покачване на температурите. Западните прозорци също ни предоставят добро количество светлина, но нагорещяват помещенията и най-вече това се случва следобед. 

Това ще ви помогне и да прецените правилно къде да поставите цветята си спрямо излъчваната топлина от прозорците. Ако вашето растение например предпочита умерена слънчева светлина, то по-добре го поставете в близост до източен прозорец, а може и на по-сенчесто място на западен прозорец. Все пак, ако видите, че растението ви не се повлиява добре от това количество светлина, го преместете.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес