Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте в кои ситуации лукът може да вреди на здравето ни, вместо да помага

12 октомври 2022, 12:15 часа

От години ни повтарят колко е полезен лукът за здравето ни, особено в студените месеци и това е абсолютен факт. Той е много богат на витамини, флавоноиди, флуор, желязо, магнезий и още, като помага чудесно при първи признаци на настинка и укрепва имунитета. 

Лекар: Това е най-голямата грешка при консумацията на лук и чесън

Лукът има едно прекрасно свойство - да абсорбира всички вредни вещества и бактерии наоколо.

Въпреки това, както всяко друго нещо, което приемаме и слагаме в тялото си, може да бъде опасен в някои случаи и консумиран по неправилните начини.

Лукът има интересната способност да абсорбира бактерии, но това може да го направи опасен.

Ако оставите глава лук за известно време, тя ще абсорбира всички микроби, които са наоколо, което само по себе си не е проблем, ако нямат намерение да я ядете. Това ще закара всички полепнали вредни неща право в тялото ви.

Когато хората се оплакват от хранително натряване, насочват погледи или към продукти с яйца, или към гъби, но много често виновникът е лукът.

Друг вид лук, който е по-добре да не се консумира, е пърженият или маринован лук.

Когато го пържим, той губи всичко полезно и се насища с канцерогени, а маринованият става твърде пикантен под влияението на оцета, а това се отразява сериозно на стомаха.

Най-добрият начин за готвене на лук, ако не го хапвате суров, е печеният лук.

Сокът от лук сваля килограми и укрепва имунитета

Още едно негово неприятно свойство, което понякога проявява, е това да дразни лигавицата на стомаха, като повишава киселинността и ако прекалявате с него, можете да си докарате сериозни проблеми на стомаха. Затова и хората с гастрит или язва е по-добре да го избягват.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес