Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любимите ни храни, които могат да ни навредят повече, от колкото сме предполагали

18 ноември 2022, 16:07 часа

Не само чипсовете, сладките и бързата храна могат да са вредни за организма. Натурални продукти има много, които могат да вредят на тялото също както и дамгосаните с вреда храни.

Вижте кои са те и как е по-добре да ги консумирате.

3 евтини храни, които забавят стареенето

Гъби

Разбира се няма защо да споменаваме отровните гъби. Тук става въпрос за ядливите гъби, като манатарки или печурки. Гъбите са способни да натрупват токсични вещества и колкото повече остаряват, толкова по-опасни стават. Затова не е добре да се ядат презрели гъби.

Картофи

Картофите имат в себе си пестицид, наречен соланин, а той е опасен за здравето. Затова ако видите и малко зелено по картофа, пращайте го в коша.

Домати

Доматите имат също опасно вещество като картофите - соланинът, който може да доведе до гадене и дори повръщане. Но това се случва основно при зелените домати. Добре узрелите са с много ниско ниво на соланин.

Червен боб

Бобът има в себе си много фитохемаглутинин, който е опасен за хората. Предварителното накисване на боба и дългото готвене, при което трябва задължително да смените водата минимум два пъти, ще го направят готов за хапване.

Лекар: Това са храните, които най-бързо лекуват черния дроб

Кашу

Кашуто е любимо на много от нас и много полезно, само че не и сурово. То съдържа токсина урушиол, който може да доведе до алергична реакция. Но ако на пакетчето в магазина пише "сурово" не се притеснявайте. То пак е преминало обработка и няма как да ви навреди.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес