Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако прането не изсъхне в апартамента?

30 юли 2024, 11:00 часа

Закачването върху радиатор не е вариант, в банята няма място, а в кухнята мирише на храна. Къде да изсушите нещата в апартамента, за да е удобно?

Но първо, нека да разберем как да изсушим дрехите, ако не изсъхнат добре в продължение на няколко дни?

Изцедете колкото е възможно повече и за да направите това, перете в малки количества

През зимата зареждайте барабана на пералнята само наполовина, тогава цикълът на центрофугиране ще бъде по-ефективен. Изберете максимална скорост за получаване на леко влажно пране.

Опасно ли е сушенето на дрехи в стаята?

Оставете въздух между нещата

Когато окачвате дрехи на сушилника, опитайте се да избегнете гънките. Не окачвайте плътно или на няколко слоя. Използвайте щипки и закачалки, за да спестите място. Колкото повече въздух остава между мокрите дрехи, толкова по-добре, в резултат на което прането ще изсъхне много по-бързо.

Добавете топки за тенис или вълнени топки за пране към барабана

Ако ги добавите към барабана, прането ще се центрофугира по-добре, тъй като по време на пране топките удрят тъканта, изглаждат гънките и предотвратяват натрупването на влага. Пластмасови или вълнени топки за пране също ще свършат работа – действат по същия начин.

Поставете вентилатор близо до сушилника

Една опция, която ще помогне за по-бързото изсушаване на тъканта, е вентилатор (бриз). Поставете го до сушилника, включете въздушния поток на максимална мощност и прането изсъхва много по-бързо. Ако използвате нагревател с вентилатор, не забравяйте да спазвате мерките за безопасност, не го поставяйте твърде близо и не оставяйте устройството включено без надзор. Но дори обдухването със студен въздух ще ускори процеса на сушене.

Най-честите грешки при пране, сушене и съхранение на дрехите

Подсушете с хавлиена кърпа

Когато трябва да изсушите вълнен пуловер или дрехи от дебели тъкани, като дънки, можете да ги увиете след пране и изцедите в чиста, суха хавлиена кърпа. Навийте предмета на тръба, увийте го в кърпа и натиснете здраво на няколко места. Това може да се направи на пода на банята. Кърпата ще премахне влагата от дрехите и дрехата ще изсъхне много по-бързо.

Купете сушилня или пералня с функция за сушене

Тази опция не е бюджетна, но е най-добрата възможна, тъй като проблемът със сушенето на дрехите ще изчезне сам. Ако няма място на пода до пералнята, сушилнята обикновено се поставя на втори ред (за целта трябва да потърсите подходящи уреди, които са интегрирани в колоната).Когато в банята няма място за пералня, зоната за пране може да се организира в коридора или в килера до банята или кухнята, като се монтират пералня и сушилня на две нива.

 

Между другото, сушилнята решава проблема с голямото количество прах в къщата, тъй като текстилът е почти основният му източник. А сушилните са оборудвани със специални филтри, които улавят частици прах, мъх и вълна от дрехите и спалното бельо по време на процеса на сушене.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес