Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правният абсурд България - плащаш заради това, че си пострадал

08 юли 2014, 09:06 часа • 17529 прочитания

Абсурдът българска съдебна система – вече не изпълняваме дори решения на Европейския съд за правата на човека.

Какъв е случаят – през 2008 година, когато се прибира с баща си към София, върху колата на журналиста Ясен Бориславов пада топола – на Ботевградско шосе. Четири години общината и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) се карат за въпросната топола и кой трябва да се погрижи за нея, докато тя „сама решава спора”. Бориславов завежда дело, но то тръгва чак през 2012 година. В крайна сметка съдът отсъжда обезщетение от 1000 лева за Бориславов, но дава 1225 лева на АПИ заради законов абсурд. И АПИ вече е изтеглила парите, които българският съд й е дал.

На две съдебни инстанции съдът произвежда един абсурд, категоричен е Бориславов пред Нова телевизия. Ще си търся правата в Съда по правата на човека в Страсбург, добави той.

Бориславов обяви, че заради това, че му е присъдено по-малко обезщетение от исканото – 1000 лева, вместо 5000, съдът прави абсурда. Заради по-малкото обезщетение за мен се присъжда възнаграждение за юристконсулт – такъв е законът, каза Бориславов.

По тази практика са заведени дела срещу България в Европа – в Европейския съд за правата на човека и са спечелени. Но въпреки това нашите съдилища не са се съобразили и не са променили практиката, заяви журналистът. Адвокатът му Йонко Грозев, който е част от Движение България за гражданите, каза, че е имало две такива дела в Европейския съд за правата на човека.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес