Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компютърен алгоритъм създава произведения на изкуството

29 юли 2014, 10:19 часа • 3739 прочитания

Група изследователи от университета Нагои, Япония, разработи компютърен алгоритъм, с чиято помощ компютрите ще могат да създават самостоятелно художествени произведения. В основата на алгоритъма стои закодирана от учените последователност на историческия преход от един вид направление в изобразителното изкуство към друг.

„Картините, които нашата програма създава, се създават чрез мащабиране, завъртане, налагане и множество други методи, използвани в изобразителното изкуство. Принципът на работа на софтуера напомня процеса на биологическо развитие, благодарение на който чертите на родителите се предават на техните деца“, разказва Ясухиро Судзуки.

Изходните материали за работата на програмата са множеството записани в базата й изображения, сред които картини на известни и велики художници.

Потребителят трябва просто да избере направлението изкуство, което го интересува, и софтуерът започва работа. Алгоритъмът може да видоизмения изображенията, разделяйки ги на фрагменти, да ги наслагва едно върху друго, да добавя абсолютно случайни елементи. Ползвателят може да се намесва в този процес по всяко време, променяйки цветовата гама или прекъсвайки програмата в момента, в който получи задоволяващ вкусовете му резултат.

Японците провели успешни изпитания със своята програма, реализирайки всеки път 4800 етапа на преобразуване, използвайки различен набор от изходни изображения и зададена крайна цел.

Една от най-интересните картини, създадени чрез софтуера, се казва „A witch who looks to the distance" и представлява замъглен профил на жена, която едната си ръка към лицето си.

Изобразителното изкуство, създавано от роботи и компютри, обаче среща сериозна критика от някои среди. „Алгоритмите на могат да донесат никаква полза в създаването на настоящи произведения на изкуството. Всяко произведение на изкуството отразява индивидуалността на художника и е огледало на неговата душа. Програмите може да бъдат само източници на идеи, които да се използват от художниците за създаването на уникални, необичайни и красиви картини“, коментира Курт Ралске, художник от Школата към Музея за изобразително изкуство в Бостън, Масачузетс.

Редактор: Анна Маринова

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес