Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежението между София и Скопие е добро само за Кремъл

18 септември 2024, 08:38 часа • 3352 прочитания

Тия дни кметът на Белград се позачудил къде да премести гроба на Йосип Броз Тито. Можем да му помогнем с една идея - в Скопие, примерно. Там ще са щастливи, защото под неговото мъдро ръководство успяха да отсекат, да изсушат и да забравят българските си корени.

Впрочем, истината е, че Тито не е действал само насила. Напротив - давал е свобода на всички юго-народи, стига да приемат сърбохърватския за свой език и Югославия - за своя родина. Свободата им е имала обаче други измерения, които вълнуват всеки нормален човек - да иде на Запад, да може да изкарва там повече пари, да пътува свободно - къде ти у нас такива неща. Самите македонци си го признават това като най-силното обстоятелство, което ги е накарало след 1944 да изберат Тито пред бай Тошо.

Тито си е бил умен човек, защитавал си е интереса и никой не ни е крив, че не сме имали политици на ниво. Не че сега е много по-различно.

Още: Сръбските социалисти гневни: Кметът на Белград иска да мести гроба на Тито

Знаете ли защо София е избрана за столица на България, въпреки че по онова време е била едно тъпо шопско село в сравнение с Пловдив, Велико Търново, Русе и Варна? Защото се е намирала в сърцето на тогавашните ни територии, равно достъпна от всички земи, населени с българи.

Този факт днес е много неудобен за част от нашите съседи, но е факт. И трябва да се припомня при всичките ни спорове с братята македонци.

Историята е едно от нещата, които не могат да бъдат променени, колкото и да се опитваме конюнктурно да я тълкуваме и интерпретираме. Историята на собствения ти произход си е чисто ДНК и братските ни кавги постоянно доказват, че нашето с тях си е общо.

Още: Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Като стана дума за ДНК, в него май е заложено и да се спречкваме само за глупости, а голямото да ни убягва. Ще кажете - чисто българска черта. Да, но и чисто македонска, поне съдейки по последните години.

Ето например разправията за липсващото македонско знаме. Толкова ненужна и толкова изсмукана от пръстите. Техният ли протокол е проспал мига, нашият ли е решил да се направи на интересен - факт е, че макар и неофициална, срещата си е среща между държавни глави. На две отделни държави. Можеше да сложим знамето и да отчетем срещата като крачка напред към затопляне на отношенията със Скопие.

Още: "Време е за реални действия": Македонски българи с напомняне към Силяновска и призив и към Радев

Ако срещата между Гордана Давкова-Силяновска и Румен Радев се беше състояла във фоайето на операта, примерно, или пък в изложбена галерия, нямаше изобщо да има такъв проблем. Но тя му е отишла на крака, в официалната му приемна и макар посещението ѝ да е неофициално, можеше да се сложи тяхното знаме.

Наред с това протоколът би следвало да се уточни предварително - между двете страни. Не е току-така да мине пътем един президент, просто за да се здрависа с друг.

Както и да е, протоколният гаф е буря в чаша вода и наистина беше излишно да се създава напрежение, което не радва нито нас, нито тях, но пък със сигурност радва Кремъл.

Сега в Скопие имат ново основание за антибългарска истерия. Кой, за Бога, искаше да стане така? Някой, който е или против добрлите ни отношения, или крайно тъп. Или и двете.

Само си спомнете когато Ердоган се снима с Борисов в отсъствието на българското знаме - хареса ли ни? Защо държим да покажем колко сме велики и кога ще преодолеем собствената си комплексарщина, за да имаме право да го изискваме и от другите? Те правят от мухата слон, но къде е нашата позиция? За българите в РСМ изобщо стана ли дума на тази среща или тя беше само за по едно селфи: Турция явно показа презрение към България на дипломатически език (СНИМКА)

Вместо да пишат протестни ноти и да привикват нашия посланик, управниците в Северна Македония да си направят труда по-старателно да подготвят посещенията си у нас. Защото в случая говорим за тотална импровизация - къде са темите, къде са обсъжданията и защо Мицкоски се пени за протокола, след като същността е куха?

Защото този, който иска да сме в лоши отношения, винаги ще намери какво да скрие - днес знамето, утре членството им в ЕС.

Другият вариант е да си го турят братята Тито в центаро на Скопие и да си останат негови чеда - завинаги.

Още: "България прекрачи червената линия": Мицкоски за липсващото северномакедонско знаме

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес