Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо все повече хора използват свинска мас

01 януари 2023, 14:44 часа

Свинската мас е характерен за българските традиции продукт, който обаче не се почита само в границите на нашата родина, но и из целия свят. Ползите от нея не са малко, а това, че е натурален продукт допълнително засилва предимствата й пред много “модерни” продукти.

В миналото свинската мас намира редица приложения в кухнята и извън нея, като нейните полезни свойства могат да се справят както с алкохолизма, така и с косопада - срещали ли сте друг такъв продукт някъде?

Останете до края и ще разберете как да си приготвите домашна свинска мас, какви са нейните ползи и част от приложенията й.

Как се прави свинска мас – това е важно да го знаете

Ползи от свинската мас

Знаем, че при топлинната обработка много от продуктите губят полезните си вещества, което не изключва и свинската мас, но в нея все пак се запазват някои съставки като витамините В4 и Е, селен, витамин D и др.

Холинът или витамин В4 има роля при метаболитните процеси, сърдечната функция, проблеми с черния дроб, служи за превенция срещу съсиреци и др. Витамин Е пък има антиоксидантни свойства, спомага за регенериране на клетките и има благоприятни ефекти върху кръвосъсирването и кръвоносните съдове.

Домашна свинска мас

Свинската мас, разбира се, може да се закупи и от магазинната мрежа, но всички знаем, че домашно приготвените продукти са запазили най-много от полезните си качества. А и що се касае до свинската мас, домашната е и много по-апетитна. 

Приготвя се от прясна сланина и вътрешни тлъстини, отделени от месото. Накисва се за половин денонощие като през това време водата се подменя редовно. След което големите парчета се нарязват на по-малки и се нагряват на слаб огън до изпаряване на водата. Запържените участъци се премахват и получената мазнина се излива в подходящ стъклен или керамичен съд.

Нашите баби знаят как се прави домашна свинска мас - научете тайната им!

Приложение на свинската мас

- В кулинарията - като замесител на олио или масло, като самостоятелен хранителен продукт с прибавени подправки отгоре, добавка към брашното при направата на сладкиши;
- При косопад и оплешивяване - оределите участъци се намазват със свинската мас, а след това се изплакват с топла вода;
- При ставни болки - намажете с маста участъците, в които усещате болка и дискомфорт и оставате през нощта, като след намазване ги увиете с подходяща превръзка. Може да се добави и мед за подсилен ефект;
- За разкрасителни процедури - маста може да се използва и като козметичен продукт за премахване на грим, укрепване на косата, при кожни възпаления, за омекотяване на кожата и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес