Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо сутринта кръвната захар е толкова висока?

19 септември 2024, 15:07 часа

Сложен набор от фактори влияе върху нивата на кръвната захар, включително хормони, диета и начин на живот.

Въпрос: Имам преддиабет и сега ям минимално количество въглехидрати и захар. Моят лекар ми каза да следя нивата на захарта си сутрин (на гладно) и вечер. През нощта, два часа след хранене, нивата на захарта ми са между 112 и 130 mg/dL (6,2 до 7,2 mmol/L). Но сутрин моето ниво на захар на гладно винаги е по-високо от нощното число. защо е така какво правя грешно

Има няколко причини, поради които кръвната Ви захар може да бъде повишена сутрин. Първо, важно е да разберете, че определени хормонални промени, които настъпват през нощта, могат да доведат до високи нива на кръвната захар (хипергликемия) сутрин.

Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни ще върнат кръвната ви захар в норма, здравен съвет за деня, 16 септември

Феноменът на зората

Феноменът на зората се отнася до хормонални промени, които причиняват повишаване на кръвната ви захар в ранните сутрешни часове, преди да закусите. Вашето тяло произвежда допълнителна кръвна захар (глюкоза) през нощта, за да избегне периоди на ниска кръвна захар (хипогликемия), докато спите и да ви даде енергията, от която се нуждаете, за да станете от леглото.

При хора без диабет инсулинът - хормонът, който регулира кръвната захар - също се повишава, за да поддържа кръвната захар стабилна. Въпреки това, при хора с диабет, които са резистентни към ефектите на инсулина или които не произвеждат достатъчно инсулин, кръвната захар може да се повиши драстично сутрин.

Въпреки че феноменът на зората е по-често срещан при хора с диабет, той може да се появи и при тези, които имат преддиабет.

Освен феномена на зората, има няколко други причини, поради които кръвната ви захар може да е висока сутрин.

Сложете тази подправка във водата - тя сваля захарта и пречиства тялото

Диета

Важно е да сте наясно, че изборът ви на вечерно хранене може да повлияе на сутрешните ви нива на кръвната захар. Например, яденето на храни с високо съдържание на въглехидрати или похапването на сладкиши преди лягане може да доведе до повишени сутрешни нива на кръвната захар.

За да поддържате кръвната си захар стабилна през цялата нощ, яжте вечеря с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри и умерено съдържание на сложни въглехидрати. Избягвайте въглехидратите, които са склонни да повишават кръвната захар, като бял хляб и бяла паста.

Ако решите да ядете лека закуска през нощта, изберете вариант с високо съдържание на фибри, балансиран с протеини или здравословни мазнини, като малка ябълка със супена лъжица натурално фъстъчено масло. Това може да поддържа кръвната ви захар по-стабилна, докато спите.

Лекарства

Ако Вашият лекар Ви е предписал лекарства за кръвна захар, уверете се, че следвате препоръките за дозировка и време.

Приемането на грешна доза или лекарства в неподходящо време може да причини колебания в кръвната захар и да доведе до повишени сутрешни нива на кръвната захар.

Начин на живот

Упражнението и загубата на тегло - ако е необходимо - са едни от най-добрите начини за повишаване на контрола на кръвната захар при хора с преддиабет.

Разходката след хранене може значително да намали нивата на кръвната захар, което може да подобри цялостния контрол на кръвната захар. Например, изследванията показват, че ходенето в продължение на 15 до 20 минути след хранене може значително да намали нивата на кръвната захар за период от 24 часа при хора с преддиабет и диабет.

Изборът на правилните храни, приемането на лекарства според указанията, отслабването, ако е необходимо, и упражненията - особено след хранене - са всички начини за подобряване на цялостния контрол на кръвната захар и намаляване на шансовете ви да изпитате високи нива на кръвната захар сутрин.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес