Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Федерер пречупи лесно Мъри и е на финал срещу Джокович на "Уимбълдън"

10 юли 2015, 20:28 часа • 14113 прочитания

Неочаквано лесно, но напълно заслужено, голямата легенда на световния тенис Роджър Федерер преодоля любимеца на домакините Анди Мъри във втория полуфинал на тазгодишния „Уимбълдън”. Федерер спечели със 7:5, 7:5, 6:4 и ще има шанс за осма титла на любимия си турнир.

След първия гейм в мача, който се оказа очаквано по-труден предвид простия факт, че тепърва се влиза в срещата, Федерер показа изключително ниво на сервис. Той отрази точно със сервис единствената точка за пробив, пред която беше изправен - в началото на мача и не позволи на Мъри да се добере дори до дюс цели два сета. Чак при 1:1 в третата шанс Анди успя да извоюва 40:40, но нищо повече. От своя страна Маестрото успя да удари в точния момент в първите два сета – след 5:5 гейма, което допълнително биеше по самочувствието на Мъри. Шотландецът не успяваше да напипа верен ритъм на ретур заради бързото темпо на игра, което налагаше Федерер, а точно ретурът е най-силната страна на Мъри, която го вдъхновява за големите успехи. Мъри пропусна и да обърне инерцията на мача, след като се спаси от 0:40 при 4:5 във втория сет.

Щеше ли все пак да има промяна на нещата – отговорът дойде бързо и той беше „не”. Третият сет премина отново в отлично темпо за Федерер, който имаше предимството да сервира първи и издебна отново най-точния момент. Швейцарецът проби при 5:4 в своя полза, след като направи два невероятни бекхенда – минаващ само с китка от диагонала и ретур за 30:40, който Мъри само подпря, колкото да не е директен печеливш удар. И още на първия мачбол нервите на Мъри не издържаха – форхенд в аут и десети финал на свещената трева за Роджър Федерер!

По-рано днес, в първия полуфинал, действащият шампион на „Уимбълдън” Новак Джокович без проблем се справи с палача на Григор Димитров на свещената трева тази година – Ришар Гаске. Сърбинът спечели с 7:6 (2), 6:4, 6:4, като допусна само един пробив в хода на мача. Това стана в първия сет, точно когато Джокович поведе с 2:0 гейма, но това не попречи на световния номер едно. Миналата година той взе титлата след епична победа с 3:2 сета над Федерер – дали сега Маестрото ще има шанс за реванш, ще видим в неделя, 12 юли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес