Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След протест на родители и ученици: Каква ще е съдбата на Румънската гимназия?

21 октомври 2024, 11:13 часа • 486 прочитания

Да се удължи срокът, през който 29 СУ "Кузман Шапкарев" и Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" да съвместяват една сграда, предлагат от Столична община. Предложението за това ще бъде внесено за разглеждане в СОС от заместник- кметът по образование Яна Генова.

Две училища - една сграда

Целта е учениците от държавното училище да ползват сградата на 29 СУ „Кузман Шапкарев“ до края на втория срок. През февруари 2015 г. СОС е взел решение държавното училище да ползва за срок от 10 години част от класните стаи на 29 СУ "Кузман Шапкарев", припомнят от общината. Мотивът тогава е бил малкият брой ученици на общинското училище. През последните години обаче и в двете училища броят на учениците е нараснал и са им необходими допълнителни класни стаи и кабинети, посочват от общината.

ОЩЕ: Кръстовището на "Опълченска" и "Сливница" остава затворено - медиите не разбрали Васил Терзиев

С писмо на Министерството на образованието са поискани още шест класни стаи за държавното училище, каквито няма как да бъдат осигурени. Поради тази причина Румънската гимназия не може да продължи да ползва част от сградата на 29 СУ "Кузман Шапкарев", подчертават от Столичната община. В максимално кратък срок Столична община ще организира среща с Министерството на образованието и науката, за да се разбере дали държавата има подходяща сграда за преместване на държавното училище. В случай, че държавата няма сграда, където да бъде преместена Румънската гимназия, Столичната община ще потърси друга своя училищна сграда, която да предложи, информират още от общината.

Родители и учители на протест

Родители на деца от Румънската гимназия протестират срещу един от обсъжданите варианти - преместване на учебното заведение в занемарена сграда в кв. "Свобода". Ако бъде избрана тази сграда, те ще отпишат децата си от гимназията.

ОЩЕ: "Искаме София не просто да се движи, а да лети": Васил Терзиев за отварянето на бул. "Черни връх"

Голяма част от учителите в гимназията също са против преместването и са заявили, че са готови да напуснат, с което по думите на протестиращите родители ще се сложи края на Румънската гимназия в София, основано през 1999 г. по силата на двустранна спогодба между България и Румъния. По същото време в Букурещ се разкрива българската гимназия "Христо Ботев", в която се изучава и български език, пише на сайта на училището.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес