Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон към Нетаняху: ООН трябва да изиграе "пълната си роля" в Ливан

21 октомври 2024, 16:57 часа • 451 прочитания

В телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон заяви, че ООН трябва да изиграе "пълната си роля" в Южен Ливан, за да даде възможност на цивилните от двете страни на границата между Ливан и Израел да се завърнат по домовете си в безопасност.

Президентът на Републиката поиска от израелския министър-председател „да се запазят инфраструктурите, да се защити цивилното население и да се установи възможно най-бързо прекратяване на огъня“ в Ливан, допълват от френското президентство, цитирани от АФП.

Макрон осъди и действията на израелската армия срещу мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ).

Още: Нетаняху проучва "нови идеи" за заложническа сделка. Бейрут е в пламъци (ВИДЕО)

Според ЮНИФИЛ, която има 10 000 миротворци, израелската армия "умишлено е разрушила" една от нейните "наблюдателни кули" в Марвахин (Южен Ливан) на 20 октомври. Предишната седмица тя обвини израелските войски, че "многократно" и "умишлено" са обстрелвали нейните позиции.

Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Ивицата Газа.

Смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синвар, убит на 16 септември от израелски войници и смятан за организатор на нападението на 7 октомври 2023 г., трябва да бъде "възможност за започване на нов етап от преговорите", за да се освободят всички заложници и да се даде възможност за масови доставки на хуманитарна помощ, подчерта Макрон.

Дрон порази дома на Нетаняху в Северен Израел (ВИДЕО+СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес