Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лойд Остин обяви в Киев нов голям военен пакет от САЩ за Украйна

21 октомври 2024, 15:22 часа • 1018 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нов оръжеен пакет за украинската армия на стойност 400 милиона долара. Днес, 21 октомври, той направи изненадваща визита в Киев.

Още: Израз на подкрепа: Лойд Остин на изненадваща визита в Киев (ВИДЕО)

В началото на разговорите на шефа на Пентагона с украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че ще има нова помощ. Остин отбеляза, че САЩ разбират какви са залозите в Украйна. „Изходът от войната, която е по избора на Путин, има значение за нас и за света“, заяви той и добави, че над 50 страни, съюзници на Украйна, работят във формата „Рамщайн“, за да може Киев да вземе превес във войната.

Какво влиза в пакета?

„Под ръководството на президента (Джо) Байдън САЩ запазват ангажимента си да поддържат тази подкрепа. Ето защо за мен е удоволствие да обявя днес пакет на стойност 400 милиона долара, съгласно президентските правомощия, за да осигурим на вашите сили допълнителни боеприпаси, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия“, каза Остин.

Снимка: Getty Images

Още: Пентагонът: Ракетите ни са твърде скъпи, Украйна да ползва свои дронове за удари дълбоко в Русия (ВИДЕО)

Фокусът е върху обезпечаване на спешните нужди на Украйна, добави шефът на Пентагона и обеща подкрепата на Щатите да продължи според двустранното споразумение за сигурност, подписано от Байдън през юли.

Какво каза Зеленски?

Украинският президент благодари на американския народ и на Джо Байдън за помощта. „Благодаря ви за нашата среща в Брюксел във формата Съвет Украйна-НАТО. Благодаря ви много. Имах възможност да установя пряк диалог с военните министри на нашите съюзници и след това – много добра среща се проведе на равнище министри на отбраната в Г-7“, каза Зеленски.

„Между другото, благодаря ви за последния пакет от помощи за нашите военни. Имаме да обсъдим важни неща относно Плана за победа и за подготовката за зимата“, допълни той.

Още: ЕК: Изпращането на севернокорейски войници към украинския фронт показва слабостта на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес