Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва делото срещу Калина Илиева за фалшивата й диплома

03 юни 2012, 18:22 часа • 4581 прочитания

Делото срещу бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева ще започне в Софийския районен съд на 4 юни, съобщиха от съда, предаде БГНЕС.

Срещу Илиева са повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил. Ако прокуратурата успее да докаже обвиненията, Калина Илиева може да бъде осъдена на 8 години затвор.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г. , Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име. Обвинението сочи, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър", по специалност "Икономическа комуникация". Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г. , когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използва 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието. Делото съдържа 7 тома с документи, събрани от СРП. Съдът ще изслуша 4-ма свидетели и 3-ма вещи лица. Мярката за неотклонение на Калина Илиева е"подписка", взета на 4 април 2012 г.

Припомняме, че през октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов научи за бременността й чрез медиите. До съмненията за истинността на дипломата й от Висшия институт по техника и икономика в Берлин се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес