Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще изграждат паметник на Екатерина Каравелова – първия паметник на жена в София

08 март 2018, 12:30 часа • 4241 прочитания

Български хелзинкски комитет започва кампания за изграждането на първия паметник на жена – историческа личност, в София. Той ще е на Екатерина Каравелова – учителка, преводачка, публицистка и видна обществена фигура, и активистка за правата на жените, в качеството си на заместник-председателка на Българския женски съюз и председателка на българския клон на Женската международна лига за мир и свобода. Изборът на Екатерина е направен след анкета.

Каравелова има огромен принос по значими обществени въпроси, включително и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, съобщиха от комитета.

Инициативата на БХК е продължение на започналата през 2017 г. кампания "Паметни жени", която имаше за цел да подчертае приноса на българските жени за обществения живот у нас и развитието на литературата, изкуството, науката, архитектурата, образованието, правото и други сфери. В рамките на тази кампания беше организирана арт акция, по време на която на ключови места в София бяха поставени временни паметници на жени – като провокация към обществото относно пълното отсъствие на паметници на жени-исторически личности в столицата.

По официални данни на Общинския културен институт "Музей за история на София" към момента в столицата няма нито един паметник, посветен на реална жена от историята ни, а по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на жени.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес