Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промени в забраната за пушене - най-вероятно да

11 декември 2012, 17:09 часа • 18520 прочитания

Изпълнителната власт не може да помогне на хотелиерите и ресторантьорите за премахване на забраната за пушене. Това стана ясно след интервю на председателя на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите (БХРА) Благой Рагин.

Рагин се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. След срещата той сподели, че те са му казали, че няма как да помогнат. Рагин допълни, че ако БХРА иска промяна в действащия в момента режим на пушене, ще трябва да търси помощ от депутатите.

По думите на председателя на БХРА, асоциацията иска в България да се въведе подходът със зали на пушачи и непушачи, както е в Австрия и Германия. Според него така ще се защитят и двата лагера. „Ще имаме средства, за да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, заяви той, цитиран от Агенция "Фокус".

Представителите на БХРА ще лобират за исканията си пред партиите и заявяват, че няма да откажат нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да им дадат.

Здравният министър Десислава Атанасова също говори пред медиите след срещата с Рагин. Тя каза, че позицията ѝ и тази на Бойко Борисов по въпроса с пушенето на обществени места остава непроменена.

Същевременно обаче депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев намекна, че в Комисията по икономическите въпроси на Народното събрание са готови да погледнат благосклонно на позицията на БХРА. „Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, каза Червенкондев.

Редактор: Ивайло Петров

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес