Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Като в Швеция": Разказ на чужденец от пътуване с нощен влак на БДЖ стана хит в мрежите (СНИМКИ)

03 октомври 2024, 11:55 часа • 1803 прочитания

Пътуването с влаковете на БДЖ може и да не е като сцена от филм на ужасите - това става ясно от свидетелски разказ под формата на пътепис на чужденеца Магнъс Питърсън в групата "A Taste of Bulgaria" във Facebook.

Разказът му има стотици споделяния и коментари, а реакциите към публикацията са хиляди. 

"Всеки в България казва: "Не се качвайте на влаковете, независимо от всичко - вместо това вземете автобуса. Ако все пак ползвате влак, ще съжалявате и не казвайте, че не сме ви предупредили", споделя той в своя разказ. Към публикацията има прикачени и снимки, от които става ясно, че мъжът се е возил в композиция със спални вагони.

Още: Германските вагони на БДЖ тръгват по нова дестинация

Прави впечатление нивото на хигиена и чистота в купето - доста нехарактерни за влаковете на БДЖ изначално.

"За дълги разстояния предпочитам влаковете пред автобусите почти винаги, тъй като те са по-просторни и винаги имат достъп до баня, както и контакти за моя лаптоп и телефон", пише Питърсън. При пристигането си в България на летището в София той е планирал нощувания в Пловдив, Несебър и Созопол.

Първоначално се качва на влаковата линия към Пловдив: "Влакът не беше толкова чист и имаше ръжда както отвън, така и отвътре, но със сигурност свърши работа и пристигна точно навреме. Много по-добре, отколкото когато ползвах претъпкания автобус от София до Велико Търново през 2017 г., където настинах тогава, защото седях до жена, която беше болна", споделя той. По-натам става ясно, че при продължаването на пътя си към Бургас от Пловдив е ползвал новите немски вагони, които бяха предоставени на България тази година.

Още: Втора частна компания получи лиценз за влаков превоз

"Закъснения на влакове се случват и в страни като Германия. ... Когато се връщах от Бургас за София в деня преди полета ми за вкъщи, взех нощния влак. Много модерно и също толкова хубаво и чисто като нощните влакове в Швеция - пътувах в първа класа със собствено купе, леглото беше удобно за влак. Пристигна точно навреме. Горещо препоръчвам пътуването с влак в България", пише още чужденецът.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес