Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изцяло по новите европейски стандарти - tbi bank публикува доклада си за устойчивост

03 октомври 2024, 14:07 часа • 367 прочитания

tbi bank е сред първите банки в страната, които публикуват доклад за устойчивост, следващ изцяло новоприетите Европейски стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS). Въпреки че банката не попада в обхвата на задължителното оповестяване през 2024 г., ръководството й прие това предизвикателство с ангажимент към прозрачност и устойчиво развитие, стремейки се да бъде положителен пример за останалите в индустрията.

Докладът акцентира върху приноса на банката към екологичните, социални и управленски аспекти на бизнеса й, както и на финансовите ѝ постижения през 2023 г. Създаден е на база оценка на съществеността (от анг. materiality assessment), изготвена на база на обратна връзка от страна на 463-ма клиенти, бизнес партньори и над 1000 служители по ключови теми, свързани с устойчивостта.

В стремежа си към устойчивост чрез дигитализация, през този период банката оптимизира документооборота и намали разхода на хартия с 60%, благодарение на иновативната си, вътрешно разработена система, SYNCRO AI. Банката очаква да намали използваните количества с 90% до края на 2024 г.

В контекста на екологичната отговорност, банката извърши инвентаризация на парниковите газове и намали вредното им въздействие чрез повишаване енергийната ефективност на сградния фонд и оптимизация на корпоративния автопарк.

В социалната сфера 2023 г. беше година, през която служителите на tbi bank активно допринесоха в седем социални каузи. За втора поредна година те подкрепиха шествието за равни права “София Прайд”, взеха участие в благотворителен пазар в централата на банката, като закупиха благотворителни подаръци, изработени от майки на деца с увреждания, дариха книги за българската библиотека на Областния център за българска култура в Болград (Украйна) и други.

С екип от над 1800 служители, представляващи 19 различни националности, tbi bank се отличава с културното разнообразие в екипа си. Полагайки грижи за професионалното развитие на всеки служител, банката докладва, че през 2023 г. средно за един служител са отделени по 27 часа годишно за обучения, като са покрити успешно ключови области, свързани с борбата за предотратяване прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CFT).

Отдадеността на банката към възприемането и прилагането на ESG политики бе отбелязана и от членовете на Асоциацията на банките в България (АББ), които през месец септември тази година повериха поста на заместник-председател на комитета “Социална отговорност” на Силвия Аргирова, ръководител на отдел „Управление на риска на предприятието“ в tbi bank.

“2023 беше важна година за tbi, в която затвърдихме ангажираността си към устойчивостта. Решихме да изготвим доклада, основавайки се изцяло на новите европейски изисквания, верни на ангажимента ни да бъдем ранни приемници на нови технологии и добри практики в областта на корпоративната отговорност. Минимизирането на нашето вредно въздействие върху околната среда и отговорността към обществото е в основата на стратегията ни, като се стремим да добавяме стойност както за тях, така и за развитието на бизнеса и служителите ни”, коментира Александър Димитров, изпълнителен директор с ресор „Риск“ в tbi bank.

*Докладът за устойчивост на tbi bank за 2023 г. може да бъде изтеглен оттук>>>

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес