Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казахстан заплаши Русия с търговска война

03 октомври 2024, 13:34 часа • 1805 прочитания

Федералната служба на Русия за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) е поискала от Министерството на земеделието на Казахстан да спре издаването на фитосанитарни сертификати за редица продукти, изнасяни за Русия, сред които зърно и зърнени продукти, слънчогледово семе и др.

На практика това означава, че Русия забранява вноса им в Руската федерация, заявиха представители на бранша от Казахстан. А представителят на Зърнения съюз на Казахстан Евгений Карабанов директно заяви, че става въпрос за търговска война.

"Това е възможна търговска война", коментира той. И допълни, че в отговор от казахстанска страна може да има забрана за транзит на въглища, нефт и нефтопродукти и тогава напускането на Евразийската икономическа общност (ЕАИО) от Казахстан "ще бъде логична позиция". И това ще е "краят на ЕАИО", добави Карабанов.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Според информационната агенция на Казахстан "АПК Новости" още миналата седмица са се появили сигнали, че Русия ще възпрепятства транзита на казахстанска селскостопанска продукция през нейна територия. Източници от бранша са заявили пред медията, че в Русия е започнала да действа негласна заповед "да се създаде обективна пречка за износа на казахстански продукти в Руската федерация и през Руската федерация от целия персонал на зоните, граничещи с Казахстан, както и от ръководството на руските железници", като тази информация им е била предоставена от руските им колеги.

Според казахстанският бизнес това е началото на студена търговска война.

Още: След успешната кампания в Русия ЦРУ набира шпиони в Китай, Иран и Северна Корея

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес