Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел обяви, че е убил де факто премиера на Ивицата Газа от "Хамас" (СНИМКИ)

03 октомври 2024, 13:19 часа • 947 прочитания

Високопоставеният служител на "Хамас" Раухи Мущаха - де факто министър-председателят на Ивицата Газа - е бил убит при израелски удар преди няколко месеца. Това заявиха на 3 октомври Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и службата за вътрешна сигурност Шин Бет.

Още: Войната на Израел с "Хизбула", "Хамас" и Иран: Какво и защо

Мущаха е бил мишена на удар в Ивицата Газа преди три месеца заедно с официалните лица на "Хамас" Самех ал-Сирадж, който беше в ресор „Сигурност“ в политическото бюро на групировката, и Сами Одех, ръководител на „Общия механизъм за сигурност“ на "Хамас".

Убити, укривайки се в тунел

Сега ЦАХАЛ потвърждават, че тримата са били убити при удара. Той е бил извършен от изтребители и е бил насочен към служителите, докато те са се укривали в тунел в северната част на анклава. Израелските сили заявяват, че са разполагали с „точни разузнавателни данни“, според които длъжностните лица са се намирали в тунела.

Още: "Хамас" пое отговорност за атентата в Тел Авив

Военните описват тунела като „укрепен и оборудван подземен комплекс“, който е служил като команден и контролен център на "Хамас" и е позволявал на висши оперативни работници да остават в него за продължителни периоди от време.

"Хамас" не е потвърдила смъртта на висшите служители. От ЦАХАЛ твърдят, че подкрепяната от Иран групировка крие загубите си, „за да предотврати загубата на морал и функционирането на терористичните си агенти“.

Ликвидираният "премиер" - близък до лидера на "Хамас"

ЦАХАЛ казват, че Мущаха е бил „дясната ръка на лидера на "Хамас" Яхия Синвар и един от най-близките му сътрудници“. Мущаха и Синвар излежават заедно присъда в израелски затвор, а по-късно заедно създават общия механизъм за сигурност на "Хамас".

Още: С уникална операция Израел взриви подземен тунел на "Хамас" от 1 км в Газа (ВИДЕО)

„Мущаха е смятан за най-високопоставената фигура в политическото бюро на "Хамас" в Ивицата Газа и по време на войната поддържа гражданския контрол върху режима на "Хамас", като същевременно се занимава с терористична дейност срещу Израел“, казват военните от ЦАХАЛ. Също така твърдят, че той е бил и „един от най-висшите оперативни работници на "Хамас" и е имал пряко влияние върху решенията, свързани с разполагането на силите" на организацията.

Мущаха е участвал във военните решения, като същевременно е действал като ръководител на гражданското управление на "Хамас" в Ивицата Газа и е държал ресора по въпросите на затворниците. Преди това той е заемал и финансовия ресор, допълва военното ведомство на Израел.

Още: Махмуд Абас пред ООН: Израел направи Газа необитаема

Източник: The Times of Israel

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес