Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хутите атакуваха Централен Израел, има жертви при ударите в Бейрут (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 08:56 часа • 1550 прочитания

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути поеха отговорност за нощни нападения с дронове в централната част на Израел. В свое изявление те твърдят, че с няколко безпилотни самолета са поразили „жизненоважна цел“ в Тел Авив.

Още: Войната на Израел с "Хизбула", "Хамас" и Иран: Какво и защо

По-рано Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че военновъздушните сили са свалили един дрон над морето край бреговете на централен Израел. Малко по-късно над морето са идентифицирани още два дрона, единият от които е свален, а вторият се е приземил в открита местност, твърдят военните. При втория инцидент в централната част на град Бат Ям се чуха сирени.

Не са нанесени щети и няма ранени. Военните все още разследват произхода на безпилотните самолети, съобщава The Times of Israel.

Израелски удари по Бейрут взеха жертви

През нощта на 2 срещу 3 октомври имаше и израелски въздушни удари в ливанската столица Бейрут. Загинали са най-малко шестима души, съобщават местните власти. Израел съобщи за удари по цели на "Хизбула".

Още: Израел обяви смъртта на първи войник, загинал при сраженията в Ливан

Ударена е сграда в центъра на града, близо до ливанския парламент. Дахия - крепостта на "Хизбула" в южната част на Бейрут, също е била атакувана. Именно там преди дни бе убит лидерът на подкрепяната от Иран шиитска групировка Хасан Насрала.

В южната част на страната въздушните удари ще продължат, предупредиха израелските военни в четвъртък сутринта, пише BBC.

Тази седмица Израел започна сухопътна инвазия в южната част на Ливан: Истинската битка започна: 36-та израелска дивизия навлезе в Ливан (ВИДЕА).

"Хизбула" продължава да обстрелва Израел

На 2 октомври "Хизбула" извърши ракетна атака на две вълни, насочена към позиция на ЦАХАЛ в Авивим за втори пореден ден. ЦАХАЛ съобщиха, че две ракети са паднали в открита зона близо до Авивим. "Хизбула" заяви, че е изстреляла също ракети към Хайфа в отговор на израелския напредък в Южен Ливан. Груировката стреля по този район почти ежедневно от 21 септември насам.

Отделно от това "Хизбула" атакува израелски военни около границата на 2 октомври.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес