Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради дълг към "Булгаргаз": Запорираха сметките и на "Топлофикация София"

03 октомври 2024, 11:30 часа • 772 прочитания

Сметките "Топлофикация София" са запорирани. Причината е дълг от 30 млн. лв. към "Булгаргаз", научи Actualno.com от свой източник. 

Въпросът беше повдигнат и в рамките на съвместното заседание на две комисии преди извънредното заседание на СОС за запорираните сметки на градския транспорт. Той не беше основен в заседанието, а тепърва се чака да завърши общото извънредно заседание на СОС.

ОЩЕ: След скандал с обществени поръчки: Шефът на "Топлофикация - София" се оттегли

Задълженията са основно към държавните дружества "Български енергиен холдинг" и доставчикът на газ "Булгаргаз". Трупат се с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

Огромният дълг на столичната топлофикация така и няма устойчиво решение, а задълженията към „Булгаргаз“ регулярно се изкупуват от БЕХ, за да не изпадне в несъстоятелност общинското дружество. 

През април тази година служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове на "Топлофикация София".

Според общинския съветник Борис Бонев от ПП-ДБ-СС запорирането на сметките на дружеството, чийто принципал е Столичният общински съвет, се прави с политически цели "при правителство с премиер бивш депутат от ГЕРБ шест мандата в шест парламента, бивш председател на Народното събрание, очевидно силна политическа фигура, и правителство, макар и да се води служебно – на ГЕРБ, в кампания, един ден след като беше обявено от "Топлофикация", че има готовност да започне отоплителния сезон".

"Да се запорират сметки, които са проблеми от десетилетия, за всички е ясно защо се прави", подчерта той.

Новината идва преди началото на отоплителния сезон. Вчера от общинското дружество заявиха готовност да пуснат парното при необходимост. ОЩЕ: "Топлофикация-София" готова да пусне парното

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес