Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Член на "Музикаутор" се оплака от съда и предупреди за фаворизиране на производители на детски играчки

10 март 2019, 11:55 часа • 1637 прочитания

Съдебно решение обезсмисля въведените в Закона за защита на потребителите изисквания за етикетите върху стоките. Това е особено важно, когато става въпрос за неподходящо съдържание, което пряко засяга децата, например играчки с музика, чиито текстове не са съобразени с възрастта. Това твърди свое официално съобщение "Музикаутор".

Че има такава абсурдна съдебна практика твърди Доно Цветков – член на сдружението, композитор и автор на една от най-слушаните детски песнички "Ало, ало, слънчице", която беше включена в разпространена в търговската мрежа играчка без негово съгласие. Според него, съдът казва, че потребителите са тези, които следва да докажат, че написаното на етикета е вярно.

Какво означава това? Ако една играчка, например, съдържа неподходящо за деца съдържание, то потребителят може да потърси правата си, като се свърже с посочения на етикета производител или вносител. Достатъчно е той да възрази, че информацията не е вярна, и за потребителя остава тежестта да докаже, че отбелязаната върху стоката фирма е реалният производител/вносител. Това на практика значи събиране на доказателства, контролирани изцяло от фирмата, например – кой отпечатва информацията върху етикетите, кой опакова стоките, къде и как се проследява движението на играчките в търговската мрежа и т.н., обяснява Цветков.

Възможен е и сценарий, при който фирмата отрича да продава конкретната играчка, тъй като в счетоводните документи често фигурира единствено описанието "играчка" или дори "стока", или просто "артикул". Това прави практически невъзможно проследяването ѝ в търговската мрежа, обясняват от "Музикаутор".

Съществуват още редица обстоятелства, които затрудняват контрола върху съдържанието на детските играчки – липсата на регистър за сделките (изискване, което според "Музикаутор" не се спазва), липсата на задължение за обозначаване с баркод или друг номер, необходимостта от координация на няколко институции, тъй като голяма част от играчките се произвеждат извън страната и т.н.

"Музикаутор" напомня за пореден път, че е въпрос на национална политика въвеждането на строги, последователни и ясни правила, които да са в интерес както на потребителите, така и на творците и на обществото като цяло.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес