Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бриджит Бардо взе на мушка румънския президент

11 септември 2013, 21:42 часа • 22172 прочитания

Бившата френска актриса Бриджит Бардо осъди "диктаторската политика на президента Траян Бъсеску" след приемането вчера от румънските депутати на закон, разрешаващ евтаназията на уличните кучета, предаде БГНЕС.

"Този тиранин мисли само как да убива и аз осъждам диктаторската му политика, недостойна за държава-членка на ЕС. Сякаш са се върнали към времето на Чаушеску!", възмущава се френската звезда. Тя припомня, че "през 2000 г. Траян Бъсеску провалил програмата й за стерилизация на кучетата в Букурещ".

Бардо призова "депутатите и сенаторите, които все още могат да отменят произволния закон преди утвърждаването му, да не допускат този геноцид срещу животните". Законът разрешава евтаназията на улични кучета, ако не бъдат потърсени в срок до 14 дни след залавянето им. Той беше приет от депутатите с 266 гласа "за", 23 "против" и 20 "въздържал се". За да влезе в сила, законът трябва да бъде утвърден от президента Траян Бъсеску, който подкрепя избиването на уличните кучета.

Той беше приет една седмица след смъртта на дете, ухапано от кучета близо до парк в румънската столица. Бардо, която има фондация за защита на животните, смята, че "би било скандално, несправедливо да се осъждат на смърт всички невинни кучета заради един изолиран инцидент, действителните обстоятелства, около който не са известни".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес