Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ахмадинеджад не подкрепя Турция за свалянето на Асад

18 октомври 2012, 12:22 часа • 7004 прочитания

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова за прекратяване на огъня в Сирия и вътрешен диалог за разрешаване на кризата, но отхвърли турското предложение временното правителство да бъде оглавено от бившия вицепрезидент Фарук Ал Шара, предаде БГНЕС.

"Непрекъснатите сражения и убийствата на невинни и невъоръжени сирийски граждани е неприемливо. Трябва да се постигне прекратяване на огъня и диалог", каза Ахмадинеджад по време на посещението си в Кувейт.

"Решението трябва да бъде взето от сирийския народ", заяви Ахмадинеджад, като отхвърли турското предложение, направено по-рано този месец, Башар ал Асад да сдаде властта, а временното правителство да бъде оглавено от бившия вицепрезидент Фарук Ал Шара.

"Това означава, че ние не налагаме чуждестранно решение на проблема. То трябва да бъде сирийско, а не наложено отвън. Сирийският народ трябва да реши чрез избори", каза още иранския лидер.

Ахмадинеджад допълни, че е обсъдил сирийската криза с турския премиер Реджеп Ердоган по време на срещата в Азербайджан.

"Нашата основна цел е да се постигне сигурност и стабилност в Сирия", заяви Ахмадинеджад. "Но разликата е в средствата за постигането на тази цел, обясни още президентът.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес