Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусните домашни сладка

23 август 2021, 07:30 часа

Краят на лятото е подходящ момент да подготвите зимнината и да напълните шкафовете с вкусни компоти, лютеница и сладка за зимата. Сладкото, приготвено добре, може да се съхранява дълго време и да връща летните спомени, намазано върху топли и вкусни тестени храни през зимата. Предимството на домашно направените сладка са несравними.

С какво превъзхожда домашното сладко бурканчето от магазина?

1. Състав

Знаете какво се сложили в сладкото. Подбрали сте плодове с високо качество, без пестициди или отгледани от вас. Избягвате консервантите и оцветителите, вредните съставки и подобрителите. Може да избирате дали да приготвите сладкото със захар – бяла или кафява, или с подсладител, ако се притеснявате за фигурата си и предпочитате по-ниско калорични продукти. Може да направите бурканчетата по-сладки или не толкова – според индивидуалния ви вкус и предпочитания.

2. Цена

Приготвеното вкъщи сладко е по-изгодно от закупеното от търговската мрежа. Ако плодовете, вложени в сладкото, са откъснати с ръцете ви или отгледани от вас, приготвянето му ще ви излезе почти без пари.

3. Качество

Когато сами приготвяте сладкото, качеството му е гарантирано, ако следвате изпитана стара рецепта и съвети за приготвянето му.

Рецепти за вкусни домашни сладка

1. Пияна череша

Комбинацията от череши и ром е изкусителна. Сигурни сме, че веднъж опитали тази рецепта, тя ще се превърне в любимата ви. Готовото сладко може да хапвате като самостоятелен десерт или да го добавяте към тестени изделия, кисело мляко, сладолед.

За направата на сладкото с пияни череши са ви нужни:

- 2 кг. череши,

- 50 мл. ром,

- 1 кг. захар или подсладител ,

- 1 ч.л лимонтозу,

- 2 ч.л. канела.

Премахнете костилките от черешите. Наредете ги в съд, като редувате ред череши и ред захар. Оставете ги да престоят 2-3 часа. Следва варенето на сладкото, при което е важно да го бъркате често и да премахвате образувалата се пяна.  Когато сладкото се сгъсти достатъчно, добавете рома, лимонтозуто и канелата и оставете още малко на котлона. Налива се в бурканите, докато е горещо, и се обръщат с капачките надолу, за да се вакуумират, докато изстинат.

2. Вълшебната гора

Боровинките, които може да си наберете в гората, са отлично решение за домашно сладко. Освен вкусни те са много полезни и са лек за редица заболявания. Считано за деликатес сред сладката, то е любимо изкушение за мнозина. За подготовката са ви необходими:

- 1 кг. боровинки,

- половин чаша вода,

- 1 кг. захар,

- щипка лимонтозу,

Сладкото се прави със захарен сироп. Изсипват се водата и захарта в съд и се оставят на бавен огън до разтваряне на захарта. Боровинките се добавят към готовия захарен сироп. Необходимо е да ври до получаване на желаната от вас гъстота. Изсипва се топло в бурканите, които се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес