Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Революционната гвардия на Иран заплаши Израел със "съкрушителен отговор"

20 септември 2024, 09:24 часа • 559 прочитания

Висши официални лица в Иран вече говорят за отговор на израелската операция, при която на 17 септември в Ливан бяха взривени стотици пейджъри, принадлежащи на бойци на "Хизбула". Ден по-късно експлодираха още различни устройства - уоки-токита и радиостанции, като общо загинаха поне 25 души, а близо 3000 са с различни наранявания.

България също беше замесена в случая, като ДАНС отрече у нас да са влизали и да са обмитявани гърмящите пейджъри: Българската следа за пейджърите за "Хизбула": Адрес със стотици фирми (СНИМКИ).

Иранското предупреждение

Командирът на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - по-известен като Иранска революционна гвардия - Хосейн Салами обеща „съкрушителен отговор“ от страна на "Оста на съпротивата" в послание до генералния секретар на "Хизбула" Хасан Насрала вчера, 19 септември. "Оста на съпротивата" е водената от Техеран коалиция от прокси сили в Близкия изток - хутите в Йемен, проиранските милиции в Ирак и Сирия, "Хизбула", "Хамас" и др.

Още: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

Снимка: Хосейн Салами, източник: IRGC

Иранският президент Масуд Пезешкиан отново осъди нападението в Ливан и заяви в профила си в X вчера, че „Бог отмъщава и (Израел) със сигурност ще бъде наказан справедливо“.

Салами освен това посети иранския посланик в Ливан Мохтаба Амани, който беше ранен при нападението. Амани бе прехвърлен в болница в Техеран на 19 септември, като според NYT е загубил едното си око при взрива.

На 18 септември иранският посланик в ООН Саид Иравани заяви в писмо до генералния секретар на организацията Антонио Гутереш, че Иран ще проследи нападението и има право да отговори на израелската атака в Ливан.

Вчера лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че Израел е преминал всякакви червени линии и че действията на южната съседка на Ливан се равнявали на "обявяване на война".

Още: Израел започна масирана въздушна атака срещу Ливан минути преди обявената реч на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес