Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев за третия мандат: Партиите да преосмислят позициите си и да използват този последен шанс

26 юли 2024, 13:02 часа • 1319 прочитания

Президентът Румен Радев се обърна към парламентарно представените политически сили и ги призова да използват периода до връчване на третия мандат, за да стигнат до консенсус.

"Надявам се политическите партии да ползват това време, да преосмислят своите собствени позиции, виждания за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс. Ако не успеят, ясно е, че отиваме на избори", каза държавният глава пред медии на 26 юли в Париж, където пристигна за церемонията по откриване на Олимпийските игри.

Още: Изходът за Пеевски, следващият ход на Борисов и изкушението пред Радев: Анализ на Георги Киряков (ВИДЕО)

Припомняме, че по Конституция тече 7-дневен срок за връчване на третия мандат, след като вторият е бил върнат неизпълнен. Именно това се случи преди 4 дни, на 22 юли, когато ПП-ДБ прие и веднага върна втората папка на Радев. Коалицията не успя да събере подкрепа за своята антикорупционна декларация, която бе поставена като залог за евентуални преговори за редовно правителство.

Президентът не коментира на коя формация ще даде папката с третия мандат. Припомняме, че групата на "Величие" се разпадна, а тази на ДПС се разцепи на две, като подкрепящите Ахмед Доган станаха независими. Останалите опции са БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Още: Третият мандат и сметките на Румен Радев

Решението на Конституционния съд

В очакване на решението на Конституционния съд за промените в основния закон, Радев заяви: "Не искам да коментирам, но сезирах КС с ясно аргументирани мотиви и очаквам решенията на КС да допринасят за независима съдебна система, ефективно правосъдие и справедливост, ефективно управление на държавата и ясна политическа отговорност на всеки".

Снимка: БГНЕС

Още: Пеевски си изпуска нервите: Обиди към ПП-ДБ, заплахи към Румен Радев (ВИДЕО*)

Радев с коментар за взривовете в Елин Пелин

Румен Радев коментира и взривовете в склада за фойерверки в Елин Пелин, където има и жертва.

"Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая, но винаги при боравене с опасни материали трябва да се спазват мерките за безопасност. Призовавам всички в България, които по някакъв начин имат досег с опасни материали, да спазват всички правила и наредби за безопасност", каза президентът.

Той отказа да коментира кой носи отговорност в случая - призова да се изчакат резултатите от разследването.

Още: Загиналият в пожара край Елин Пелин е университетски преподавател (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес