Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Галин Цоков посочи кое го е изкушило, за да е служебен министър на образованието

12 април 2024, 08:27 часа • 1456 прочитания

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков благодари на служебния премиер Димитър Главчев, че го е поканил да остане в служебното правителство. Причината да приема да остана в служебното правителство е едно изкушение, за да мога да продължа промените в образованието, коментира проф. Цоков пред БНТ. 

Още: Кабинетът “Главчев“ няма да направи изборите честни: Стефан Софиянски в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Проф. Цоков обясни, че не разглежда преливането си от редовен към служебен министър като успех, а по-скоро като приемственост. Надделяха плюсовете затова за усилените месеци в образователната система - матури, нациоални външни оценявания, коментира служебният министър. 

До следващото Народно събрание и редовно правилтество трябва да има мнение на самата педагогическа общност как да се промени Законът за училищното и предучилищното образование, посочи проф. Галин Цоков. 

Той уточни, че получил предложение за редовното правителство първи с бившия премиер акад. Николай Денков. 

Матурите и Външните оценявания

Проф. Цоков уточни, че ще се промени часът на националните външни оценявания от 8 на 11 ч. Ще се обяви и неучебен ден в училищата, в които има изборни секции. 

Друг мотив да продължи да работи в служебното правителство е разкриването на повече STEM кабинети в училищата. 

Проф. Цоков посочи, че един от основните проблеми в образованието е използването на телефоните в час. Ако забраним използването на телефоните - децата започват да мислят за тях, стават тревожни и не могат да се съсредоточат, коментира служебният образователен министър. 

Ще стане ли висшето образование безплатно?

Проф. Цоков очаква дискусиите в парламента да започнат относно отпадане държавните такси за университетите, за да могат да отпаднат таксите. Той очаква средствата да се осигурят от финансовото министерство, след като бяха одобрени от бившия вече финансов министър Асен Василев. 

Още: За по-бързо кариерно развитие на хиляди учители: МОН предлага промени в наредба

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес