Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел към разселените ливанци: Не се връщайте по домовете си

05 октомври 2024, 12:30 часа • 1220 прочитания

Израелските въоръжени сили призоваха ливанските бежанци да не се връщат по домовете си, като предупредиха, че ударите по селища в Ливан ще продължат, предаде ДПА, като се позова на говорител на военните.

В публикация в социалната медийна платформа "X" говорителят не уточнява кои селища ще бъдат обект на ударите.

ОЩЕ: Убиха лидер на военното крило на "Хамас" при израелски удар в Северен Ливан

Нови удари

На фона на ескалацията на военните действия през последните седмици Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) многократно отправяха призиви към жителите на определени райони в Ливан да се евакуират, като често това предшестваше израелските въздушни удари.

Военната кампания на Израел в Газа, предизвикана от безпрецедентните атаки на "Хамас" на 7 октомври, е съпроводена от продължаващи от почти една година трансгранични сблъсъци с "Хизбула" в Ливан.

Конфликтът вече се разпространи и в Ливан, където израелските сили значително отслабиха подкрепяната от Иран военна групировка, като според съобщения в медиите са убили голяма част от ръководството ѝ.

ОЩЕ: Белгия изпрати в Ливан медицински консумативи за 150 000 евро

Продължава да има риск от разширяване на обхвата на войната в региона, тъй като Израел продължава да нанася удари в Ливан и "Хизбула" продължава да изстрелва ракети към Израел, както и на фона на неотдавнашното нападение на Иран срещу израелска територия.

Междувременно пресслужбата на ЦАХАЛ каза, че израелските военновъздушни сили са нанесли удар по щаб на радикалното шиитско движение "Хизбула", разположен в джамия в близост до болницата "Салах Гандур" в Южен Ливан.

"Щабът е използван от терористите на "Хизбула" за планиране и извършване на терористични атаки срещу войските на израелската армия и Държавата Израел", се казва в изявление на пресслужбата.

ОЩЕ: Израел е поразил огромен тунел между Ливан и Сирия, през който са влизали ирански оръжия

"Преди удара бяха изпратени известия до жителите и бяха проведени разговори с влиятелни лица в селищата, по време на които Израелските сили за отбрана разкриха използването на болницата от движението "Хизбула" в разрез със законите на въоръжения конфликт и по време на които те поискаха незабавно прекратяване на всякаква военна дейност, извършвана в болницата", се допълва в изявлението.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес