Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите: Социологическо проучване

22 октомври 2024, 08:30 часа • 595 прочитания

Няма перспектива за формиране на устойчиво управление след предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Това показва изследване на социологическата агенция  „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линск“ и представено от социолога Добромир Живков. То е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15 септември - 20 октомври 2024 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Още: Дори физическа борба си представям срещу модела "Борисов и Пеевски"

37% от анкетираните са заявили, че ще гласуват, 27% „по-скоро, да“, 13% не са решили дали ще гласуват, 6% по-скоро няма да гласуват, а 16% са категорични, че няма да гласуват. Ако изборите бяха днес победителят е ясен – ГЕРБ-СДС с 24%, втори - ПП-ДБ с 14.1%, трети - „Възраждане“ – 13.1%, четвърти - Алианс за права и свободи – 8.3%, пети - ДПС – Ново начало – 7.2%, шести - БСП – Обединена левица – 7% и седми - ИТН – 4.6%. Второто място на предсрочните парламентарни избори не е решено.

Под чертата за влизане в парламента остават Величие с 3.6%, Синя България с 2.6% и МЕЧ.

Около предсрочните парламентарни избори достига до критични стойности. 70-80% са неудовлетворените, като удовлетоврените от настоящата политическа ситуация са са около 10-11%.

17% от запитаните имат доверие към служебния кабинет Димитър Главчев, докато над 50% нямат доверие. В публичното пространство служебното правителство на Главчев се припознава с ГЕРБ.

Около 66% не са съгласни с твърдението, че служебните кабинети трябва да продължи да управлява. Обществото иска политическа отговорност за бъдещето на страната, защото безвремието не действа добре и България не може да се организира като държава, за да приеме важните закони, за да се движи напред.

В обществото узрява идеята, „че така повече не може“ и би следвало да има позитивен ефект в мобилизацията на българските граждани на вота на 27 октомври. За над 70% от хората проблем остава корупцията по-високите етажи на властта.

Само 6% имат доверие към Народното събрание, а 74% нямат доверие в парламента. Въпреки сътресенията в 50-ото Народно събрани, 2/3 одобряват приемането на законодателния пакет, който ще донесе допълнителни средства в българския бюджет. Около 20% са крайните евроскептици в българското общество.

Още: Без ИТН и „Величие“ в 51-вия парламент: Проучване

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес