Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко за изборите на 27 октомври: Къде мога да гласувам у нас и в чужбина? (СНИМКИ и ВИДЕО)

22 октомври 2024, 08:00 часа • 430 прочитания

В края на седмицата България ще гласува на деветите избори за последните три години, а новите 240 депутати ще заемат местата си в 51-ото Народно събрание след броени седмици.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за предсрочните парламентарни избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

В коя избирателна секция гласувам?

Гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта и по този адрес избирателите се включват в избирателните списъци. Когато избирателят има регистриран в общината настоящ адрес в населено място различно от постоянния му адрес, той може да подаде заявление за гласуване по настоящ адрес в срок до 14 дни преди изборния ден - 12 октомври 2024 г., и да гласува по настоящ адрес.

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на предсрочните парламентарни избори. По електронен път справки могат да се правят в сайта на ГРАО тук. Необходимо е да се посочи ЕГН, малко име, както и да се въведат цифрите от автоматично генериран код.

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Ако сте студент редовно обучение и постоянният ви адрес е в друг град, може да гласувате там, където учите. Необходимо е в секция по избор да представите документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка и да попълните декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място (тя е по образец и се предоставя в секцията).

Не е възможно гласуване в друго населено място на територията на страната, в което избирателят няма регистриран постоянен или настоящ адрес.

Кои са изключенията?

Изключенията от правилото, че правото на глас се упражнява само по постоянния адрес на избирателя или по настоящия му адрес в предвидените в Изборния кодекс случаи, се отнасят за:

  • лицата, на които е издадено удостоверение за гласуване на друго място (регистрираните кандидати за народни представители, членовете на ЦИК и РИК и регистрираните за изборите наблюдатели);
  • лицата, заети в произвеждането на изборите (членовете на СИК, охраната на съответната секция и лицата, ангажирани с техническата поддръжка на машините за гласуване);
  • избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването, когато гласуват в избрана от тях подходяща секция или в определена за тази цел секция;
  • избирателите, които са постъпили в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, при условие че в съответното заведение/дом има разкрита избирателна секция;
  • избирателите, които се намират в местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода и за задържане, ако в мястото има разкрита секция.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

 

Как гласуват българите в чужбина?

Според Изборния кодекс за националните избори ЦИК трябва да образува секции в чужбина в дипломатически и консулски представителства на България. Допълнителни секции се откриват също:

  • на местата, където в последните пет години е имало образувана поне една избирателна секция с най-малко 100 гласували, както и местата с дипломатически и консулски представителства на България;
  • на местата, където има подадени поне 40 заявления за гласуване.

За част от местата е необходимо да бъде получено съгласието за разкриване на секции от съответната държава. Такова например не беше постигнато за страни като Ливан и Израел за първи път.

На 27 октомври извън България ще се гласува в 719 секции, разположени в 57 държави. За поредна година най-много ще са те в Турция (168), Великобритания (112) и Испания (64). В 157 секции ще може да се гласува и с машина.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

В изборния ден с документ за самоличност в секциите в чужбина може да гласува всеки български гражданин с право на глас, дори ако не е подал предварително заявление. Избирателите попълват декларация, в която да потвърдят, че няма да гласуват на друго място, като това може да бъде направено и извън изборната секция. Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Иначе казано - ако българин е в командировка или на почивка в България, то той няма право да гласува, освен ако няма настоящ адрес на мястото, на което отсяда - тогава трябва да е подадено и заявление в срок. Обратните условия важат в чужбина - без значение дали на почивка, командировка или пътуване, всеки българин може да гласува в която и да е секция в чужбина с документ за самоличност и без предварително подадено заявление.

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 27 октомври, четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес