Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. д-р Костадин Ангелов: Основната ми цел е България да има здрави деца, стабилни семейства и устойчиви ценности

22 октомври 2024, 08:30 часа • 455 прочитания

Здравната култура на българите е ниска и това е проблем, който няма политически цвят. Днес водим класациите по заболяемост и смъртност в ЕС. Здравето трябва да бъде национален приоритет и точно това извеждаме като основен приоритет в управленската програма на ГЕРБ-СДС. Изрично подчертавам – управленска, а не предизборна. Разликата е в разписаните ангажименти и мерки. В управленската програма всяко решение е планирано как да се случи – със срокове, механизъм и финансиране. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и лекар проф. д-р Костадин Ангелов. И е категоричен, че здравето трябва да бъде национално осъзнат приоритет, работещите решения нямат цвят и следва да бъдат подкрепени от всички парламентарни групи в бъдещото Народно събрание.

„Хората искат обикновени неща за живота си. Всеки един човек в своето семейство разбира, че обикновените неща са най-важни - да бъдат здрави, децата им да учат и да растат здрави, да им стига бюджетът и да могат да си планират бъдещето. Това е – всичко останало е популизъм“, коментира проф. Ангелов. Затова и здравеопазването – качествено, достъпно и навременно, е водеща национална цел, която ГЕРБ-СДС издига. Здравеопазване, което носи добавена стойност.

България влага много малко в областта на профилактиката и промоция на здравето – прокламирането, мотивирането и обяснението какво значи здравословен начин на живот. Затова ГЕРБ предвижда създаване на национален център за скрининг и профилактика. Във всеки един етап от  живота си трябва да се знае какъв е здравният статус на човек, какви са неговите заболявания.

За децата предвиждаме безплатен скрининг за вродени сърдечни малформации и аномалии на централната нервна система, за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания, създаване на национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг и център за протонна терапия“, обяснява проф. Ангелов. И добавя, че днес 30% от децата са със затлъстяване. От него следват сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. А пациентите с наднормено тегло имат 30% по-висок риск да развият злокачествени заболявания. Затова трябва да се създават навици за здравословен начин на живот още от ранна детска възраст. Предвижда се и актуализиране на учебните планове и въвеждане на часове по реално здравно образование, в което децата да разбират всички рискове, на които са изложени – цигари, алкохол, наркотици, електронни устройства и др.  

Всеобхватна и кадрово обезпечена здравна система е втората основна стъпка към качествено, навременно, достъпно здравеопазване, което носи добавена стойност, продължава проф. Ангелов. А това върви с развитие на телемедицината – създаване на мобилни екипи и мобилни поликлиники, както и привличане на медици в неатрактивните работи. И по двете решения ГЕРБ работи от години, а резултатите вече са налице.

Вече е факт законът, който регламентира телемедицината – прегледите от разстояние под контрола на лекар. За хората от малките населени места обещахме осигуряването на навременна и качествена медицинска помощ – достъпна за всеки български гражданин, независимо къде живее. Законът е факт. Всеки българин ще бъде прегледан от лекар. А за да има лекари в неатрактивните региони, предлагаме те да получават тройни заплати - от държавата, от общината и от самото лечебно заведение. Този механизъм работи вече в някои общини, напр. Велико Търново, Свищов и др.“, аргументира се проф. д-р Ангелов.

Приоритет на ГЕРБ е и стартирането на няколко безплатни национални програми и прегледи за артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата.

„Всичко, което сме си поставили като приоритет в сферата на здравеопазването е изпълнимо, стига да има редовно и стабилно правителство. Нека всички да излязат и да гласуват. Ако повече българи подкрепят ГЕРБ-СДС това ще е решението на политическата криза, защото само ние градим и мислим за държавата. Гарантираме сигурност и стабилност. Ще работим за здрави деца, стабилни семейства, устойчиви ценности. Ще работим за здрава България“, завършва проф. д-р Костадин Ангелов.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес