Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов разкри каква трябва да е фигурата на бъдещия премиер, заговори и за компромиси

22 октомври 2024, 08:24 часа • 1093 прочитания

Основният въпрос сега е дали ще се прекрати политическата криза. Нашата коалиция има план и това е единствената възможност да се реализира редовна власт. Трябва да се намери мнозинство, което да се обедини около една личност, равноотдалечена от партиите. Това каза Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в ефира на Нова телевизия.

„Нямат план колегите от ГЕРБ. Това, че Бойко Борисов трябва да е премиер, е несериозно и няма да се случи. Нашият план не е блъф, реалистичен е и го правим, защото сме готови да направим компромис“, добави той.

ОЩЕ: Атанас Атанасов: За какво джентълменско споразумение говори Борисов?

Попитан няма ли и при тях противоречие - Асен Василев казва, че няма да подкрепят първия мандат, а сега той казва, че трябва да се направят компромиси, Атанасов отговори, че няма да подкрепят първия мандат, както от ГЕРБ смятат да им го предложат.

Помолен да даде име за равноотдалечен премиер, той отговори, че трябва да се намери формула – да се предложи лист с имена. „Това може да е един много ерудиран дипломат с много добро име в Европа. Няма да коментирам имена, а профили. Или бивш конституционен съдия. Има избор, въпросът е да има воля за излизане от политическата криза“, обясни той.

ОЩЕ: Има желание ГЕРБ и ПП-ДБ да направят правителство: Говори Стойчо Стойчев

На въпрос говорено ли е с Бойко Борисов по тези предложения, Атанасов каза, че са говорили с лидера на ГЕРБ на съвета при президента и лично той му е представил техния план. „Той го асимилира и го е коментирал положително“.

Може ли да има договорка за министри – първият да е с най-много, другите с по-малко, Атанасов отговори, че това трябва да стане, но след като има избрано лице за премиер.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес