Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сребърна фалера с образа на горгона Медуза е открита във Виндоланда

20 юни 2023, 07:50 часа • 3080 прочитания

При разкопки на останките от казарма в древноримския укрепен военен лагер Виндоланда е намерена сребърна фалера. Находката представлява кръгла плоча с релефно изображение на главата на горгона Медуза.

Подобни метални украшения са служили като военни отличия. Артефактът вероятно датира от управлението на император Адриан (117 – 138 г. сл.Хр.), става ясно от публикация в Twitter на Vindolanda Charitable Trust.

Виндоланда е малка крепост, чиито останки се намират южно от знаменития Адрианов вал, построена през първата третина на II век. Самата крепост е построена малко по-рано – около 85 г. от н.е., за да защитава северните граници на Римска Британия от набезите на пиктите.

В тази малка крепост не се е случило нищо значимо, което да заслужава вниманието на историците. Въпреки това Виндоланда се оказва много ценен археологически обект и разкопките в нея се провеждат от края на XIX век.

Саркофагът на горгона Медуза се намирал в Цистерната на базиликата?

По-специално там са открити дървени таблички за писане, датиращи от I – II век на нашата ера, и други ценни артефакти, включително древен римски фалос (ОЩЕ: Римски талисман за късмет може би е древна секс играчка), камък със споменаване на „*адника“ Секундин (ОШЕ: Древноримска обида и още нещо откриха археолози върху камък във Виндоланда), релеф с изображението на Бог, както и мундщук от музикален инструмент.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес