Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картината „Звездна нощ“ на Ван Гог изобразява физически феномен

18 септември 2024, 16:42 часа • 9245 прочитания

Когато Винсент ван Гог рисува „Звездната нощ“ преди 135 години, той улавя субективно усещане за небесата. Но както се оказва, истинската наука също е отразена в емблематичното произведение, разкрива ново изследване.

През 1941 г. руският математик Андрей Колмогоров полага основите на съвременното разбиране за турбулентността. Но нов анализ на това, което Ван Гог е нарисувал повече от половин век по-рано, публикуван в списание Physics of Fluids, разкрива, че вълнуващото се, завихрено небе, изглежда, подсказва подробно разбиране на физиката на турбуленцията.

Учени откриха още една неизвестна картина на Ван Гог

„Атмосферата е бурна. Облаците са сложни и хаотични поради тази турбуленция“, казва пред Inverse Франсоа Шмит, професор-изследовател в Лабораторията по океанология и геонауки във Вимерьо във Франция и съавтор на новата статия.

Сега учените са анализирали картината на Ван Гог, за да разкрият това, което те наричат „скрита турбуленция“ в изображението на небето от художника.

Yinxiang Ma et al. / Physics of Fluids, 2024

„С цифрова картина с висока разделителна способност успяхме да измерим точно типичния размер на щрихите и да ги сравним с мащабите, очаквани от теориите за турбулентността“, обяснява съавторът на изследването Йонсианг Хуанг.

Изследователи, специализиращи в движението на флуиди, сравняват мазките на четката в картината с листа, въртящи се във фуния от вятър.

Учените са изследвали специално пространствения мащаб на 14-те основни въртящи се форми на картината. От тези внимателни наблюдения те оценили формата, енергията и мащаба на атмосферата, изобразена на картината.

Проучването е установило, че картината е в съответствие с правило във физиката, известно като закон на Колмогоров, което предсказва движението на атмосферата.

Учените казват, че внимателното използване на мащаба и яркостта от страна на художника „улавя точно“ правилата зад турбуленцията в атмосферата и каскадното преливане на енергия във въздушното движение от малки към големи мащаби.

Изследователите открили, че някои от законите, които се прилагат във физиката на истинското небе, се прилагат и в изображението на художника.

Легендарният художник, изглежда, е уловил множество измерения на физиката с „изненадваща точност“ според изследователите.

Откриха дърво, рисувано от Ван Гог часове преди смъртта му

„Точното представяне на турбуленцията от Ван Гог може да е поради изучаване на движението на облаците и атмосферата или вроден усет за това как да се улови динамиката на небето“, казва д-р Хуанг.

„Това разкрива дълбоко и интуитивно разбиране на природните феномени“, допълва той.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес