Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енигматична скална зороастрийска архитектура е открита в Мадагаскар

19 септември 2024, 08:20 часа • 3262 прочитания

Международен екип от изследователи направи изненадващо археологическо откритие в сърцето на Мадагаскар, което може да пренапише историята на заселването на острова и връзките му с далечни цивилизации.

В Теники, място, разположено в отдалечения масив Исало в южната част на Мадагаскар, те са открили енигматична скална архитектура, която няма аналог никъде другаде на острова или на източноафриканското крайбрежие.

Археолозите, водени от Гуидо Шроурс от университета в Берн, са документирали обширни скални структури, които включват изкуствени тераси, ниши, издълбани в скали, стени от издълбан пясъчник и каменни басейни.

Генетици отмениха канибалите от Великденския остров

Най-удивителното е, че най-близките паралели на тази архитектура се намират на хиляди километри, в днешен Иран, особено в района на Фарс, където са идентифицирани подобни скални ниши и са свързани със зороастрийските общности от първото хилядолетие сл.Хр. или дори по-рано.

Мястото Теники е известно от началото на ХХ век със своите археологически структури в циркус, включително така наречената Grande Grotte, или Пещерата на португалците, голямо скално убежище, ограничено от внимателно изградени стени от пясъчник.

Но последните проучвания разкрили, че мястото е много по-обширно, отколкото се смяташе досега, обхващайки няколко археологически зони, които се простират на километри отвъд оригиналния циркус.

Радиовъглеродното датиране на дървени въглища, намерени по време на разкопки, показва, че тези структури са построени между Х и XII век сл.Хр., което съвпада с присъствието на внесена китайска и югоизточноазиатска керамика, датираща приблизително от XI до XIV век.

Това откритие е особено интригуващо, тъй като показва, че жителите на Теники са били част от търговските мрежи на Индийския океан през Средновековието, въпреки че са били разположени на повече от 200 километра от най-близкия бряг.

Теники: камера, изсечена в скалата, с пейки и колони. Снимка: G. Schreurs et al., 2024

Изследователският екип, който включва учени от Швейцария, Мадагаскар и други страни, предполага, че изсечената в скалата архитектура на Теники може да е част от древен некропол, построен от заселници от зороастрийски произход. Изследването е публикувано в сп. Azania: Archaeological Research in Africa.

Ако бъде потвърдена, тази хипотеза ще повдигне много интересни въпроси относно природата на ранното заселване в Мадагаскар и сложните културни взаимодействия, които са се случили в Индийския океан през Средновековието.

Д-р Шроурс и колегите му подчертават необходимостта от по-нататъшни археологически изследвания, за да тестват тази хипотеза и да отговорят на решаващи въпроси, като например: Къде и кога тези заселници са пристигнали за първи път на брега на Мадагаскар? Защо и кога са се преместили във вътрешността на страната? Как са живели и взаимодействали с други популации на острова? И накрая, защо и кога обектът е бил изоставен?

"Табличка срещу злото" е открита в древен замък

Откритието в Теники допълва все повече доказателства, които предполагат, че заселването на Мадагаскар е сложен и мултикултурен процес. Археологическите свидетелства досега са документирали сравнително късно заселване на Мадагаскар през втората половина на първото хилядолетие сл. Хр., с някои възможни изключения, предполагащи по-ранно човешко присъствие.

Изображения на ниши в Теники: a–b) четириъгълни скални ниши; c–d) наличие на следи от инструменти в нишите. Те отсъстват в подлежащия кафяво-червеникав слой в (d), който е ронлив и ерозира по-лесно. Снимка: G. Schreurs et al., 2024

Проучването подчертава необходимостта от преразглеждане на съществуващите модели на заселване на Мадагаскар и търговските мрежи в Индийския океан. Възможността за зороастрийско присъствие на острова повдига нови въпроси за религиозното и културно многообразие в средновековния Мадагаскар и миграционните пътища през океана.

Археолози откриха гроба на магьосника Мерлин

Изследователите също така посочват спешността на защитата и по-нататъшното изучаване на обекта Теники. Въпреки че се намира в рамките на Национален парк „Исало“, мястото е претърпяло щети и плячкосвания в миналото. Разбирането на истинското му историческо и културно значение може да помогне да се гарантира запазването му за бъдещите поколения.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес