Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мястото на последната битка на Наполеон разкри шокираща яма

18 септември 2024, 08:50 часа • 1498 прочитания

Десетки хиляди войници са загинали или са били тежко ранени в битката при Ватерло през 1815 г., но въпреки това малко останки са открити на мястото на бойното поле.

Наскоро открит скелет от група доброволци предизвика допълнително търсене, довело до откриването на масивна яма, пълна с доказателства за битката.

Погребани в „кървава яма“ били тонове останки – някои били на мъртви животни, убити в битката, а други – човешки крайници, ампутирани по време на битката и натрупани на бойното поле.

Учени разбраха съдбата на загиналите в битката при Ватерло

Битката при Ватерло приключва на 18 юни 1815 г. с близо 40 000 убити, ранени или пленени от страната на Наполеон Бонапарт, с 22 000 жертви от противниковата страна. Но към днешна дата само два пълни скелета са били открити на бойното поле, което вълнува историците от векове.

Waterloo Uncovered, „благотворителна организация в Обединеното кралство, която съчетава археологията с грижите за ветерани“, както пише CNN, е открила най-новите във ферма в Мон-Сен-Жан в Белгия, за която се смята, че е била мястото на полевата болница на херцога на Уелингтън.

Екипът се завърнал на мястото по-рано през септември, за да види какво друго могат да открият в района на откриването на скелета. Но докато цял скелет със сигурност се квалифицира като зловещ сам по себе си, това, което в крайна сметка открили при по-нататъшно копаене, било нещо много по-зловещо.

Откритието се описва като „уникален изкоп за разчистване от битката“. Но е известен и с друго, по-описателно име: „кървава яма“.

Ямата, изглежда, е изкопана целенасочено, за да се съберат останките от операции на бойното поле и мъртви животни, които иначе биха били затрупани от полевата болница. Според съобщение за пресата, публикувано от университета в Глазгоу, съдържанието на ямата е било „купчини от човешки и животински останки, разделени от бариера от кутии с амуниции, извадени от кожените чанти на войниците“.

Сред животинските останки имало вол и „поне седем коня“. Повечето от животните имали признаци на клане, но три, изглежда, били „евтаназирани чрез мускетен куршум в главата“. От другата страна на ямата, по-близо до мястото, където през 2022 г. бил открит целият скелет, те намерили това, което описали като „купчина“ от човешки крайници.

Установено е, че крайниците са били ампутирани, тъй като много от тях „все още съдържат доказателства за отстраняване от триона на хирурга“. Това, според прессъобщението, е в съответствие с докладите на очевидци от битката, които описват ампутираните крайници като „струпани във всичките четири ъгъла“.

Загадката от Ватерло: Хилядите загинали са били преработени на тор?

„Не мога да се сетя за друго място, което има тази комбинация от елементи – то е наистина уникално в рамките на наполеонската археология и извън нея“, казва Тони Полард, Тони Полард, професор по история на конфликта и археология в университета в Глазгоу и археологически директор на благотворителната организация.

„Оформлението на изкопа, с всички животински останки от едната страна на бариерата от кутии с боеприпаси и всички човешки останки от другата, силно предполага, че мъжете, които са погребали този индивид [скелета, открит през 2022 г.], са се опитали да му предложат ниво на достойнство и уважение въпреки ужасяващата сцена, пред която щели да се озоват, докато разчистват полевата болница от мъртвите.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес