Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български учени откриха нов клас микрочастици

03 август 2021, 14:48 часа • 3438 прочитания

Научна разработка на български изследователи върху нов клас изкуствени микроботи излезе в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. За това оповестиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Учени от най-старото у нас висше учебно заведение в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай описват в изследването си нов клас от изкуствени микроботи (активни микрочастици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда.

Частиците са наблюдавани за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в Софийския университет от д-р Диана Чолакова, която е и първи автор на статията. Теоретичният модел за описание на тяхното движение е развит от колегите й в Кеймбридж. Ключова роля за планирането и интерпретацията на системните експерименти има проф. д.х.н. Николай Денков, който е ръководител на екипа от Софийския университет.

Очаква се описаният в Nature Physics клас от изкуствени микроботи да открие нови насоки за изследвания в няколко свързани научни области на физиката: активна материя (active matter), изкуствен живот (artificial life) и произход на живота (origin of life).

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес