Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могъща владетелка управлявала древната цивилизация Моче (СНИМКИ)

05 октомври 2024, 09:10 часа • 821 прочитания

По време на разкопки на северното крайбрежие на Перу археолозите откриха древна тронна зала с колони от цивилизацията Моче. По стените ѝ има сцени, изобразяващи могъща жена, седнала на трон.

Експертите вече наричат тази зала в Панямарка уникална находка. Археолозите планират да търсят споменавания за селището в историческите хроники и се надяват да идентифицират самоличността на владетелката, живяла през VII век от н.е.

Директорът на проекта Джесика Ортис Зевалос нарича района, където е намерен този трон, „Залата на въображението на Моче“. Залата, която е заобиколена от стени и колони, е украсена с четири различни сцени, които показват силна жена, седнала на трона си или посрещаща процесия от гости.

Археолози разкриха истината за изчезването на културата Моче

Между 350 и 850 г. от н.е. общество, известно като Моче, процъфтява в крайбрежните долини на Северно Перу. Панямарка, в долината Непеня, е най-южният център на културата Моче. Тази култура е известна със своите елитни гробници, впечатляваща архитектура, детайлни художествени изображения, сложни артефакти и богати религиозни изображения.

Тази година екип от перуански и американски археолози са открили стая с колони, съдържаща доказателства за използването ѝ от жена лидер с висок статус. Тронната зала на царицата със стенописи, изобразяващи нея, е друга уникална находка, която все още не е откривана в археологическите записи на Моче.

Други картини, открити в Залата на въображението на Моче, включват фигура с човешко тяло, но крака на паяк, носеща чаша (на заглавната снимка горе), и цяла работилница с жени, които предат и тъкат.

„Експертите спорят дали жената, изрисувана на стените на тронната зала, е човек, или е митична (жрица, богиня или кралица) – казват изследователите. – Но физическите доказателства за трона, включително ерозията на задната му опора и възстановяването на мъниста от зелен камък, фини нишки и дори човешка коса, показват ясно, че той е бил заеман от истински жив човек – и всички доказателства сочат към жена лидер на Панямарка от седми век.“

Жена тъче със стан с ремъци в стенописите на текстилната работилница, открита в Залата на въображението на Моче през 2024 г.

Лиза Тревър, професор по история на изкуството в Колумбийския университет, казва: „Панямарка продължава да ни изненадва не само с непрестанната креативност на своите художници, но и защото техните творби преобръщат очакванията ни за ролите на половете в древния свят на Моче.“

По време на разкопките е открита и втора зала, известна като „Залата на сплетените змии“. Тя намира на ъгъла на големия площад на Панямарка и е забележителна със своите стенописи, които показват фигура, чието тяло е съставено от преплетени змии с човешки крака. Освен това има изображения на воини, антропоморфизирани оръжия и сцена на чудовище, преследващо мъж.

Учени изследваха мумията на момче, жертва на ритуала капакоча

„За разлика от тронната зала, тази зала е предназначена да бъде място, от което да виждате по-големи събирания, а също и да бъдете виждани – казва Тревър. – Мащабът на изображенията върху колоните – включително преплетените змии, които са дали името на тази зала – и други рисунки на чудовища и воини по стените на това пространство са се виждали от по-голямо разстояние.“

И двете зали, разкопани тази година, са уникални в археологията на Моче и археолозите очакват още много нови открития.

Снимки: Lisa Trever / Pañamarca Digital / Denver Museum of Nature & Science

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес