Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да преваряваме водата няколко пъти

04 август 2023, 08:40 часа • 2599 прочитания

По темата за повторното кипване на водата можете да намерите различни мнения. Някои са убедени, че е абсолютно невъзможно да се направи това, други смятат, че такава течност няма да нанесе вреда. Сега науката дава убедителен отговор по този повод.

Китайски учени са провели мащабно изследване, за да разберат как всъщност процесът на кипене влияе върху свойствата на водата.

Неочаквани ползи от преварената вода за пиене - не ги пропускайте

Експертите провели експерименти с обикновена течаща вода. Те я подложили на многократно и продължително кипене. И в двата случая учените следили за изменения в качеството и физико-химичните ефекти.

В работата си изследователите отбелязват, че тези показатели и в двата случая имат сходни тенденции – незначителни. С други думи, не  еимало никакви особени измененияя във водата при продължително и дори повторно кипене. Водата не се е превърнала в токсичната течност убиец, която някои хора си представят.

Ето защо, ако сте били на страната на тези, които са против повторното преваряване на водата, тогава ето научния отговор за вас:

Не пийте ледена вода в жегите - ето какво може да си причините

„Няма необходимост от притеснения от пиенето на многократно вряла вода или продължително вряла вода в ежедневието. Стига тя да отговаря на санитарните стандарти за питейна вода преди нагряването.“

Ключовият фактор в цялата тази история ще бъде първоначалното качество на водата. Ако сте сигурни в него, тогава можете да варите колкото искате. Но вода с лошо качество с голяма вероятност може да навреди на вашето здраве.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес