Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози откриха "Свещения Граал" в Петра

13 октомври 2024, 09:10 часа • 15267 прочитания

В сърцето на древния град Петра (Йордания), изсечен в розови пясъчни скали, се намира паметник, известен като Хазне, или Съкровищницата.

Под Съкровищницата археолозите наскоро са открили гробница с най-малко 12 човешки скелета и артефакти, които се оценяват на поне 2000 години.

Древната гробница е открита от екип археолози под ръководството на д-р Пиърс Пол Крийсман, директор на Американския център за изследване, съобщава CNN. Експедицията изучава Съкровищницата след години на спекулации, че две гробници, открити под лявата страна на паметника през 2003 г., не са единствените тайни подземни помещения. Но тази теория не беше потвърдена – досега.

Археолози са зашеметени от инженерно откритие в Петра (ВИДЕО)

Крийсман и неговият екип по-рано тази година използвали георадар за откриване на подземни обекти, за да видят дали физическите характеристики отляво, където са намерени първоначалните гробници, съвпадат с тези отдясно. Били установени силни прилики между двете страни и това било доказателството, от което се нуждаели, за да получат разрешение от йорданското правителство да копаят под Съкровищницата.

В този момент Крийсман се свързал с Джош Гейтс, водещ на „Expedition Unknown“ на Discovery Channel. „Мисля, че имаме нещо“, казал Крийсман на изследователя по телефона.

Със снимачен екип екипът разкопал новооткритата гробница през август. Но истинската изненада било това, което се намирало в гробницата. Докато много гробници, открити в рамките на Петра, били открити празни или нарушени, новооткритата била пълна с скелетни останки и погребални предмети, изработени от бронз, желязо и керамика.

Непокътнатото погребение, намерено под Съкровищницата, дава рядка представа за живота на набатеите – древни арабски номади, чието пустинно царство процъфтява от IV век пр.н.е. до 106 г. сл. н. е., казва Крийсман.

„Това е изключително рядко откритие – през двата века, през които Петра е била изследвана от археолозите, нищо подобно не е било откривано – казва Гейтс. – Дори пред една от най-известните сгради в света... все още предстоят огромни открития.“

Значителното откритие може да е най-голямото съдържание на човешки останки, открити на едно място в Петра според изследователите.

Изследване на Петра, едно от чудесата на света

Петра е избрана за едно от новите седем чудеса на света през 2000 г. заради уникалната си архитектура и многото мистерии, които все още обграждат града. Въпреки че експертите обсъждат целта на Съкровищницата от векове, най-популярната теория е, че паметникът е служил като гробница, въпреки че в самата сграда не са открити скелетни останки, казва Гейтс.

Чудото на Йордания: тайните на легендарния град Петра

Съкровищницата приема стотици хиляди туристи годишно и също така е представена в няколко филма, най-известен от които е „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.

Сред артефактите имало няколко съда, като един от скелетите стискал керамичен потир, наподобяващ Свещения Граал от филма. „Това наистина беше страхотен момент“, казва Гейтс.

Discovery’s Expedition Unknown

Артефактите са изключително добре запазени, казва Крийсман. Човешките останки обаче са в по-деликатна форма от очакваното. Състоянието им може да е резултат от влажността и сезонните наводнения в Петра, както и от порестия пясъчник около гробницата, който е уловил влага, каза той. Някои от скелетите са открити с плесен.

Само няколко гробници, открити в Петра през последните няколко десетилетия, са открити с недокоснати погребения. Двете гробници, открити под лявата страна на съкровищницата преди две десетилетия от йордански археолози, съдържали частични скелетни останки, но данните не били публикувани, така че не е ясно колко хора са открити, казва Крийсман.

Рядък поглед върху древните набатеи

Една мистерия, която остава около набатеите, са техните погребални практики. В литературата набатейското общество често се описва като по-егалитарно, като владетелят е по-интегриран с по-ниските класи, отколкото владетелите на други цивилизации, казва Крийсман.

Магията на Петра през български поглед: Да се загубиш в пустинята (ВИДЕО и СНИМКИ)

Изследователите подозират, че много от текстила и накитите, които обикновено се намират в набатейските погребения, са били изгубени поради влагата и наводненията.

Изследователите се надяват да излязат повече подробности за това кои са били хората от гробницата.

„Това трябва да са били изключително важни хора, защото мястото, където са погребани, е наистина е главният вход на града“, казва Гейтс. „Мисля, че научаването кои са те наистина ще помогне да се разкрие част от историята на Съкровищницата.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес