Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

277 произшествия с тротинетки и 7 загинали само през лятото: Данни на „Пътна полиция”

13 октомври 2024, 12:24 часа • 477 прочитания

Само за летните месеци – юни, юли, август и септември, през 2024 г., са възникнали 277 произшествия с участие на тротинетки като 7 души са загинали. През 2023 г. тези произшествия са били 105. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция” в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

По думите му около два и половина до три пъти се е повишил броят на произшествията с тротинетки. Затова и контролът за водачите на тези превозни средства е завишен. 

Тротинетките не могат да се движат в парка. Те могат да се движат по велосипедната инфраструктура, ако няма изградена такава – защото са равноправни участници в движението и трябва да се движат по пътното платно, поясни Близнаков.

Още: След пореден фатален инцидент с тротинетка: Какви ограничения трябва да бъдат въведени?

Пътници на тротинетка не се превозват, това е забранено, посочи още той. Лица до 18 години задължително трябва да са с каска. До 14 години децата нямат право да управляват тротинетки. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч, разясни още главният инспектор от „Пътна полиция“.

В София инцидентите с пешеходци са много чести, коментира още Близнаков. По думите му около една трета от тежките произшествия са свързани с пешеходци.

В Сливен: Конфискувани тротинетки и велосипеди, влизащи в пешеходни зони

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес