Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се бяга маратон за 2 часа и 20 минути: Мирослав Спасов и "чудото" в Берлин (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 13:44 часа • 2031 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

2 часа, 20 минути и 19 секунди: това е времето, за което българският лекоатлет Мирослав Спасов избяга 42-километровата дистанция на маратона на Берлин! Миро завърши на престижното 70-о място при мъжете в юбилейното 50-о издание на Берлинския маратон, което събра на старт близо 55 000 души. А резултатът от 2 часа и 20 минути е изумителен, защото самият Спасов не подозираше, че е способен да го направи.

Маратонецът Мирослав Спасов - гост в "Студио Спорт" на Actualno.com

В интервю за Actualno.com Мирослав Спасов сподели, че е заминал за Берлин с нагласата за резултат под 2 часа и 25 минути. Той обаче успя да слезе с феноменалните 5 минути под целта си, което е грандиозна разлика и спрямо предишния му най-добър резултат от 2:26:47 ч от 2023 година. Нищо от досегашните резултати на Миро не индикираше, че той е способен да бяга 2 часа и 20 минути на маратон. Но го направи.

"Ако трябва да съм честен, когато отидох в Берлин, бях с нагласата да бягам доста по-бавно. Целта беше под 2 часа и 25 минути. Не си вярвах, тъй като на последните три маратона все закъсвах. Тръгнах, видях, че се чувствам много добре мускулно и аеробно, и реших да пробвам с групата за 3:20 мин/км", заяви Мирослав Спасов в "Студио Спорт" на Actualno.

Мирослав Спасов

Нищо не индикираше, че Спасов може да бяга маратон за 2 часа и 20 минути

"Досега всичките ми резултати - от 800 метра до маратон, нямаше никаква индикация, че мога да бягам такъв резултат. Още на загрявката гледах да овладея емоциите си и да бъда спокоен - да гледам, че ме очаква нещо хубаво, а не някакво мъчение. Попаднах в група с пейсъри за 3:20 мин/км - коваха километрите до секундата. Видях, че се чувствам добре и си казах защо пък да не остана с тази група до края."

"Началото на август започнах да се подготвям за маратона. Правех обем между 180 и 210 километра на седмица в рамките на четири седмици. В този блок сам си измислях "миш-маш" система, както я нарича един приятел. В по-малките седмици бягах между 130-140 километра. Имах тренировки по 28-30 километра, включващи отсечки. Това ми се отрази тежко, защото имах и други задачи за вършене."

По-висок обем и по-нисък интензитет: ключът към силния резултат на Миро

"Намалих отсечките един месец преди маратона. Разчитах на много голяма умора за три седмици, след което да намаля обема и да вляза в свръхкомпенсация. Един приятел ме пита: "Миро, не правиш ли отсечките прекалено бавно за това, към което се целиш". И аз казах: "Мисля, че досега съм ги правил прекалено бързо". Понеже досега с Милица и Йоло работихме над маратонското темпо. Реших да правя отсечките в наистина комфортно темпо и мисля, че занапред ще ми пасва много и бих работил така", сподели още Спасов.

ОЩЕ: Полумаратонът на Якоб и маратонът на Миро: "Бегачите" през септември 2024 г. (ОБЗОР)

Мирослав Спасов

Предстоящите състезания и цели на Мирослав Спасов в дългите бягания

"Нямам важни състезания в следващите 1-2 месеца. Зимата мисля да пробвам 1500 и 3000 метра в зала. Пролетта бих взел участие на държавно или балканско първенство по маратон. А септември мисля отново да атакувам маратона на Берлин. Даже аз не знам дали мога да си победя това време, което направих. Занапред мисля да се фокусирам върху 5000 метра, полумаратон и маратон. Ако всичко мине по план за години напред, мисля, че мога да бягам резултат около 2:16 ч на маратон - може би това ми е лимитът."

Национален рекорд и олимпийски игри: мисия (не)възможна?

"Най-голямата ми мечта? Маратонът. Сега, национален рекорд няма как да стане, но това 2:16 мисля, че е доста силен резултат за нашите ширини. Олимпийски игри абсолютно не са възможни. По ранкинг системата прекалено много се вдигна нивото. Най-вероятно трябва да направя национален рекорд, за да ме пратят на олимпийски игри, което няма как да стане", каза Спасов, който успя да постигне най-доброто българско време на маратон за последните 10 години.

Какво още сподели Мирослав Спасов за чудния резултат в Берлин, за тренировъчния блок за маратона и за целите занапред - гледайте във видеото на Actualno!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Студио Спорт": Между Ironman и снукъра: Българският Рони О'Съливан

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес